Wandelingen in Hoegaarden

Wandelen in Hoegaarden:
overzicht en folders van de bewegwijzerde wandelingen

Kapellekesbaan - Meldert

Via de website www.kapellekesbaan.be kan je de inventarisatie van de Hoegaardse kapellen terugvinden. De toeristische dienst en Hoegaards erfgoed vzw werk(t)en hard aan dit project met meer dan 40 kapellen die door vrijwilligers werden geïnventariseerd en gefotografeerd: veldkapellen, boomkapellen, gevelkapellen, een bronkapel,... 
Het zijn tekens van een vroegere volksdevotie op het platteland. Het is klein landelijk erfgoed dat je wandeling kan opfleuren.

De verhalen rond de kapellen zijn we nog aan het verzamelen. We doen hierbij een oproep voor wie bepaalde informatie of verhalen over een kapel heeft. Je mag dan contact opnemen met toerisme@gemhoegaarden.be.

Omdat wandelaars in deze coronatijd graag iets nieuws in eigen buurt ontdekken,  hebben we alle kapellen met hun locatie en foto's nu al op de website gezet.
- Je kan de kapellen in je buurt ontdekken 'vanuit je kot' door van deze website en de vele foto's te genieten.
- Of je kan er naartoe wandelen of fietsen.

De eerste wandeling in Meldert (9 km) is alvast beschikbaar. Een papieren exemplaar kan je via toerisme@gemhoegaarden.be aanvragen.

 

Historisch Brouwleerpad

Afstand: 3 km
Vertrekpunt: Het toeristisch infokantoor (Houtmarkt Hoegaarden) of aan de beek (Brouwerij Lorierstraat)
Het historisch brouwleerpad brengt u langs een paar historische bakens van het rijke Hoegaardse brouwverleden en wil de individuele wandelaar een beeld geven van het bierverleden in al zijn dimensies.
Download hier de folder

 

Wandelzoektocht in het centrum van Hoegaarden

Een dagje mooi weer en je wil graag het centrum van Hoegaarden eens onder de loep nemen? Dan is de nieuwe zoektocht iets voor jou! Kom hem uitproberen met hele gezin of met je bedrijf als teambuilding en leer Hoegaarden een beetje beter kennen. Aandachtig om je heen kijken is de boodschap om alle antwoorden te kunnen vinden.
De brochure met de vragen kan je hier downloaden of je kan de brochure verkrijgen op het toeristisch infokantoor. Breng het ingevulde antwoordformulier naar het toeristisch infokantoor, Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden of mail het naar toerisme@gemhoegaarden.be.

 

Kinderzoektocht in de Tuinen van Hoegaarden

Ga samen met je vriendjes en vriendinnetjes, ouders of grootouders op grote zoektocht in De Tuinen van Hoegaarden. Zoek de locaties aan de hand van de schatkaart, los de leuke raadseltjes op en vind de verborgen letters. Heb je alle letters gevonden, dan kan je de zin ontraadselen en krijg je op het toeristisch infokantoor een leuk cadeautje.

Praktisch: De kaart van de kinderzoektocht is tijdens de openingsuren van het toeristisch infokantoor te koop. Prijs: Ä1/kinderzoektocht. Meer info via e-mail toerisme@gemhoegaarden.be of telefonisch 016 76 87 52.

 

Bloesemwandelingen

Naar jaarlijkse gewoonte doet Hoegaarden mee aan de bloesem-14-daagse van toerisme Vlaams-Brabant. Er is een wandeling van 4 km en eentje van 9 km. Onderweg passeer je onder andere de kerk en de molen van Hoksem, het bloesemkunstwerk Pallox en vele magnifieke uitzichten over onze prachtige streek.
Kaartje 4km
Kaartje 9km

 

Dorps- en kapellenwandeling

Afstand: 9 km
Vertrekpunt: toeristisch infopunt Houtmarkt Hoegaarden
Wandeling langs kapelletjes, imposante vierkantshoeven, holle wegen en machtige plattelangsgezichten.
Download hier het grondplan

 

Outgaardenwandeling

Afstand: 6 km
Vertrekpunt: Sint-Niklaaskerk Outgaarden
Outgaarden is een typevoorbeeld van een Haspengouws hoopdorp. Woningen en hoeves staan er dicht bij mekaar gegroepeerd in de dorpskern.
De geconcentreerde woonvorm, die tot vandag nogal gaaf bewaard bleef, heeft tot gevolg dat zich rond het dorp een weids, golvend akkerlandschap uitstrekt waarin geen gehucht, noch hoeve te bespeuren valt. Deze wandeling loopt door dit landschap, ten zuidwesten van het dorp.
Deze wandeling is geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
Download hier het grondplan

 

Rosdel-Schoorbroekwandeling

Afstand: 7 km - 9 km - 12 km
Vertrekpunt: toeristisch infopunt Houtmarkt Hoegaarden
De aardgas-natuurwandeling van 9 km is te herkennen aan het blauwe aardgas vlammetje. Halverwege kan de wandeling utigebreid worden (12 km) met de extra lus rond de bovenloop van de Schoorbroekbeek. De extra wandellus is aangegeven met rode vierkantjes. 

De kortere wandeling van 7 km is aangeduid door wegwijzers met groene ruitjes.Deze wandeling loopt gedeeltelijk parallel met de aardgaswandeling, maar wijkt op een bepaald af en loopt dan dwars doorheen het begrazingsraster over ongebaande paden.
Deze laatste (kortere) wandeling is niet aan te raden voor wandelaars met kinderwagens.

Download hier de folder.

 

Mene- en Jordaanwandeling

Afstand: 9 km
Vertrekpunt: Sint-Ermelindiskerk Meldert
Bewegwijzerde wandeling. 
Vergeet je rubberlaarzen niet om dit natuurgebied te bezoeken.
Ga langs 1 van de mooiste hoeven uit de streek, de Carolushoeve met zijn poortgebouw met duiventil.
Ontdek de witte Gobertangesteen waarmee de Donjon Van Meldert gebouwd werd.

Download hier het kaartje.

 

Wandelzoektocht Meldert

Laat je verrassen in Meldert tijdens de wandelzoektocht in de dorpskern (ongeveer 2 km).  Heel leuk met familie en vrienden. 
De brochure met de vragen kan je hier downloaden of gratis afhalen bij het toeristisch infopunt in Hoegaarden of bij de horecazaken in Meldert. 
De toeristische dienst lanceert de zoektocht met een wedstrijd : Bezorg je invulblad terug aan de toeristische dienst, Houtmarkt 1 in Hoegaarden of mail het naar toerisme@gemhoegaarden.be en maak kans op een mooie prijs.  De wedstrijd loopt tot het eind 2018.

 

GR-routepaden

Diverse Grote Routepaden doorkruisen Hoegaarden, onder meer de Groene Valleien aanlooproute Hoegaarden (RAVeL 2) en de Streek-GR Hageland. Alle officiële informatie kan u vinden op www.groteroutepaden.be .

 

Compostellawandelingen in Hoegaarden

Elk jaar passeren tientallen Compostelagangers in Hoegaarden op weg naar hun einddoel in Spanje. Uitzonderlijk voor onze gemeente is dat er hier 2 Compostellaroutes elkaar kruisen: de Via Monastica en de Via Brabantica.  Daarom hebben we in Hoegaarden onze eigen Compostellawandellussen gelanceerd.

Camino de Santiago Hugardis - 9,5 km (blauw)
omschrijving - kaart
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5584894/wandelroute/camino-de-santiago-hugardis

Camino de Santiago Mayard - 14,5 km (geel)
omschrijving - kaart
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5584844/wandelroute/camino-de-santiago-maillard

 

Zorgwandeling 

Afstand: 3 km
Vertrekpunt: Het toeristisch infokantoor (Houtmarkt Hoegaarden)
De zorgwandeling brengt u langs heden en verleden van de zorgvoorziening en is vooral gericht op de individuele wandelaar.
Download hier de folder en het grondplan