Fietsen in en rond Hoegaarden

Fietsknooppunten

Een paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang. Met een fietsnetwerkkaart kan je heel eenvoudig Vlaams-Brabant op twee wielen beleven zo lang je maar wil. In totaal bedraagt het netwerk 2.000 km. Het omvat verschillende types van landschap en gaat op enkele plaatsen tot in het centrum van de steden.

Hoe werkt deze fietsnetwerkkaart?
Teken je route uit en noteer de nummers van de knooppunten waar je langs komt in de juiste volgorde. Daarna volg je met de fiets gewoon de route van nummer tot nummer, dus van knooppunt tot knooppunt, door de wegwijzers te volgen. Je kan eindeloos knooppunten combineren. Op de kaart staan de afstanden, hellingsgraad, bezienswaardigheden, fietscafés en fietslogies vermeld.

Dit fietsnetwerk sluit ook aan op de RAVelroutes die heel Wallonië doorkruisen, op de fietskaarten van de aangrenzende provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Waals-Brabant. Het netwerk sluit ook aan op de Groene Wandeling, een prachtig wandel- en fietstraject langs de mooiste parken en natuurzones van Brussel.

Opgelet! Het fietsnetwerk in het Hageland is grondig gewijzigd en de bewegwijzering volledig vernieuwd. Vanaf juni 2018 is de nieuwe fietskaart te koop. Je steeds gebruik maken van de routeplanner van toerisme Vlaams-Brabant:
https://www.toerismevlaamsbrabant.be/info/routeplanner/fietsrouteplanner

 

Bloesemfietsroute

Alsof de bloesems nog voor niet genoeg schouwspel zorgen, biedt de wondermooie Getevallei je prachtige vergezichten over velden, weiden, bosjes en fruitboomgaarden.
Fiets langs de kunstwerken in de verschillende bloesemgemeenten, een inspirerend parcours met een verrassende kijk op het landschap.

Vertrekpunt het Park van Hoegaarden
Kaart met knooppunten 

 

Straffe benenroute

Ken je de straffe benenroute al?
Dat is dé fietstocht die langs alle deelgemeenten van Hoegaarden en hun bezienswaardigheden toert. Zoals de naam al doet vermoeden: straffe benen zijn nodig voor deze fietstocht van 40 km.
De fietstocht vertrekt aan het toeristisch infokantoor en loopt volledig langs het fietsknooppuntennetwerk. Wil je de route graag fietsen? Haal je gratis kaartje af op het toeristisch infokantoor of volg de knooppunten 16 - 11 - 15 - 69 - 9 - 68 - 67 - 66 - 65 - 47 - 46 - 14 - 17 - 18 - 29 - 31 - 32 - 61 - 60 - 11 - 16. 

Kaart met knooppunten

 

RAVEL-route

Het Réseau Autonome des Voies Lentes of kortweg RAVEL,  is 100 km. Het begint in Vlaanderen en eindigt in Mariembourg (of omgekeerd). De Venen, de Maasvallei en de hoogvlakten van Hesbaye (Haspengouw) worden doorkruist.
In Hoegaarden vertrekt deze route aan de Stationsstraat, knooppunt 11. De kaart is gratis verkrijgbaar in het toeristisch infopunt.

Ravelroute knooppunt 11 Stationsstraat Hoegaraden

 

Bier- en bietenroute

Vertrek aan het Park van Hoegaarden voor een stevige fietslus naar Tienen en terug. Geniet van de wijdse landschappen en de charme van de pittoreske dorpjes Hoksem, Hakendover en Wange. De bieten die je onderweg op het veld ziet, gaan naar de beroemde Suikerfabriek in Tienen. In bierdorp Hoegaarden moet je zeker een Witte van Hoegaarden, een Alpaïde of een ander streekbier proeven.
Download hier het plan

Bietenberg

 

Fietstocht "Natuurstenen uit de Getevallei"

Vertrek aan het Park van Hoegaarden en ontdek de natuurstenen vanop de fiets met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. De fietskaart is hier gratis te downloaden als pdf of af te halen bij RLZH vzw of in het toeristisch infopunt van Hoegaarden. Bestellen via post kan tegen Ä 1,5 verzendingskosten bij info@rlzh.be of 016/81 52 77.

fiestkaart Natuurstenen Getevallei

 

Meerdaagse Ermelindisfietslus Meldert - Moergestel (Nederland) 

Er bestaan reeds langer banden tussen Meldert en Moergestel. De relatie tussen Meldert en Moergestel (gemeente Oisterwijk) zou al bestaan van rond 1400 en heeft te maken met de Heilige Ermelindis van Meldert.
Met vrijwilligers van zowel Moergestel als Meldert en Bevekom werd een gezamenlijke fietslus ontwikkeld: Meldert-Moergestel-Meldert. Omdat er heel wat bezienswaardigheden onderweg zijn, doe je de lus best in 5 dagen (316 km).

De route is gratis af te halen in het toeristisch infopunt of bij de horeca in Meldert. Een leuke tip voor de grote vakantie. Je kan de route ook downloaden via routeyou: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5514825/fietsroute/pelgrimsfietsroute-sint-ermelindis-be-nl-be

 

Ermelindisfietslus Meldert-Lovenjoel-Bevekom-Meldert

Ben je liever nog dezelfde dag terug thuis, dan kan je ook in de sporen van Ermelindis fietsen. Vertrekken aan de kerk in Meldert, een mooie route naar de Ermelindiskapel in Lovenjoel en zo naar Bevekom centrum en langs de Ermelindisboom terug naar Meldert. 26 km over een zeer mooi parcours.
Je vindt de route op routeyou: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5246128/fietsroute/ermelindis

 

Grenzeloos fietsen in Hageland, Haspengouw en Hesbaye Brabançonne

Stap op uw fiets en heradem in het weidse en glooiende landschap van het Hageland, Haspengouw en Hesbaye Brabançonne, drie betoverende regio's over taal- en provinciegrenzen heen. Snuif de geur op van miljoenen bloesems in de lente en proef het lekkere fruit in de oogstperiode. Verken de toffe stadjes en het Romeinse verleden op uw weg. Ontdek de natuurpracht, het religieus erfgoed, de machtige vierkantshoeves, de mooiste gastvrije dorpen. HHHartelijk welkom!

Download de 6 fietslussen of kom ze ophalen in het toeristisch infokantoor:

HHH grenzeloos fietsen

Rijk verleden - kastelenroute  - 32 km
Bilzen, Hoeselt, Riemst, Tongeren

Fruitroute - 67,5 km
Borgloon, Heers, Linter, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Zoutleeuw

Ontmoet je burenroute - 62,5 km
Gingelom, Hélécine, Landen, Lincent, Orp-Jauche

Vierkantshoeveroute - 37,4 km
Beauvechain, Bierbeek, Boutersem, Hoegaarden, Tienen

Stenen- en Geteroute - 31,9 km
Hélécine, Hoegaarden, Jodoigne, Landen, Orp-Jauche, Tienen

Stenen- en groevenroute - 35 km
Incourt, Jodoigne, Ramillies

 

Een probleem opgemerkt tijdens het fietsen? Ook jij kan helpen om de kwaliteit van onze fietsroutes op peil te houden. Mail ons via toerisme@gemhoegaarden.be