Vaccinatie tegen het coronavirus

DERDE PRIK : extra vaccinatiedosis tegen COVID-19 bij immuun gecompromitteerde personen vanaf 12 jaar: wanneer, wie, hoe en waar?
Ook aan personen van 65 jaar en ouder wordt een bijkomend vaccin, of boostervaccin, aangeboden voor een optimale bescherming tegen ernstige COVID-19 ziekte.
In VC Tienen zijn alle 85-plussers uitgenodigd op 12, 13 en 14 oktober.
De 65+'ers moeten iets langer wachten op hun boostervaccinatie.

Waarom je laten vaccineren belangrijk is

Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Als meer dan 90% van de bevolking (vanaf 12 jaar) gevaccineerd is, bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het virus eindelijk onder controle. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten en stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.
Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor iedereen.
Lees hier bijkomende informatie waarom vaccinatie tegen corona belangrijk is

Wanneer kan je je laten vaccineren ?

Heb jij je kans op vaccinatie nog niet gegrepen, kom dan naar de vrije inloopmomenten op woensdag tussen14 tot 15 uur. Dan kan je in beide vaccinatiecentra terecht voor een eerste prik Pfizer of een enige prik J&J. Ook als je je tweede prik gemist hebt, ben je welkom op deze momenten. Natuurlijk kan je als niet-gevaccineerde ook een afspraak maken voor je vaccinatie via onze helpdesks. Derde prikken en boosters worden echter niet toegediend via vrije inloop, dit kan enkel op uitnodiging.
Net 12 jaar geworden? Proficiat! Weldra krijg je automatisch een uitnodiging voor jouw covid-vaccinatie in het vaccinatiecentrum van Tienen/Landen. Het is heel belangrijk je afspraak te bevestigen of te annuleren. Voor het vaccinatiecentrum Tienen kan dit via 016/79.17.10 (elke werkdag van 9 tot 16 uur)
KIJK UIT voor valse uitnodigingen voor vaccinatie !

Alle info over waar & wanneer iemand wordt gevaccineerd is ook te vinden op de persoonlijke COVID-vaccinatiepagina in “Mijn burgerprofiel” - https://burgerprofiel.vlaanderen.be. Als jouw e-mailadres of gsm-nummer gekend zijn bij je ziekenfonds, word je ook via die kanalen verwittigd.

Waar kan je je laten vaccineren?

VC Tienen-Landen blijft nog open tot einde van het jaar. Ga www.vaccinatiecentrum-tienen-landen.be voor alle informatie.
Helpdesk vaccinatiecentrum Tienen 016 79 17 10  (elke werkdag van 9 tot 16 uur)

BEREIKBAARHEID VACCINATIECENTRUM TIENEN  
- Het vaccinatiecentrum is toegankelijk voor minder mobiele mensen.
- Gratis parking met fietsenstalling: ingang met slagboom via de Meendijkstraat. Volg de aanwezige wegwijzers.
- Neem het openbaar vervoer ! Bushalte voor de deur. Met de routeplanner van De Lijn stippel je zelf uw traject met bus uit. Volgende buslijnen kan je alvast gebruiken: Lijn 360 (Geldenaken - Tienen), Lijn 361 (Outgaarden - Tienen), Lijn 362 (Melin - Tienen) of de Belbus 713 (Boutersem - Hoegaarden - Tienen).
- Er zijn ook veilige fietsroutes vanuit Hoegaarden: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8383467/recreatieve-fietsroute/hoegaarden-tienen

VACCITAXI
Om iedereen die mogelijkheid te bieden, heeft Hoegaarden in samenwerking met de andere gemeenten van de eerstelijnezone een systeem van taxivervoer uitgewerkt om alle minder mobiele personen te vervoeren naar het vaccinatiecentrum in Tienen. Je betaalt slechts 5 euro per persoon.
Een vaccitaxi vervoert je naar het vaccinatiecentrum, wacht ter plaatse en brengt je nadien weer thuis.
Reserveer de vaccitaxi via 016 80 29 31 (Maandag, woensdag of vrijdag tussen 9 en 12 uur).

Het OCMW van Hoegaarden voorziet een financiële tussenkomst in het vervoer naar het vaccinatiecentrum. Meer info bij de sociale dienst via 016 768 768 (elke werkdag van 9 tot 12 uur)

Vaccinatieteller

Het aantal gevaccineerde Vlamingen groeit élke dag. Volg je de cijfers graag op de voet? De Vlaamse vaccinatieteller toont je elke dag hoeveel mensen in Vlaanderen intussen gevaccineerd zijn met 1 of 2 dosissen van een coronavaccin.
Bekijk hier hoeveel Vlamingen al gevaccineerd zijn

Coronamaatregelen blijven volgen

Het is belangrijk dat je de coronamaatregelen blijft volgen, ook nadat je gevaccineerd bent.
Alle informatie over coronatesten vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/
Alle informatie over quarantaine en isolatie vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/quarantaine-isolatie/

Waar kan u uw vaccinatiecertificaat terugvinden?

U kan uw vaccinatiecertificaat terugvinden
- op de CovidSafeBE-app,
- op sites zoals mijngezondheid.be, myhealthviewer.be
- in Mijn Burgerprofiel

Heeft u geen toegang tot internet of lukt het digitaal aanmelden echt niet?
Van een vaccinatiecertificaat kan u ook een postverzending bestellen via het nummer 078/78 78 50.
Een telefonisch keuzemenu laat u toe deze bestelling automatisch te doen.
U heeft er wel uw rijksregisternummer voor nodig. Het certificaat wordt dan naar uw officiële woonplaats verzonden.

Meer informatie: www.laatjevaccineren.be