Corona-update: Kom uit uw kot, maar doe niet te zot!

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 3 juni het licht op groen gezet voor een versoepeling naar fase 3 met opstart op verschillende tijdstippen. We overlopen het even met jullie met betrekking tot onze gemeente. De contouren van het normale leven komen terug in beeld, maar we zijn er nog niet helemaal en moeten op onze hoede blijven.

Wat we zeker moeten blijven doen

1) de hygiëneregels moeten nauwgezet gevolgd worden: handen wassen en ontsmetten,
2) geen hand of kus geven als je mensen begroet,
3) doe zo veel mogelijk activiteiten buiten, daar is het risico op besmetting veel kleiner,
4) ventileer binnenruimtes grondig en dagelijks,
5) wees voorzichtig in de omgang met mensen uit de risicogroep,
6) social distancing blijft de norm, behalve voor personen uit het zelfde gezin en voor kinderen jonger dan 12 jaar,
7) telewerken blijft aangeraden,
8) activiteiten in groep ( bv. in park, op restaurant, thuis, ...) mogen, maar de groep mag niet groter zijn dan 10 personen (buiten de eigen bubbel) en met een maximum van 10 verschillende personen per week.

Maandag 8 juni 2020

- Restaurants en cafés openen opnieuw de deuren volgens de opgelegde richtlijnen: wij roepen onze inwoners op om deze richtlijnen strikt op te volgen en de horecaondernemers niet onnodig in de problemen te brengen. Sluitingsuur 01u.
- De nachtwinkel mag openblijven tot 01u.
- De scholen starten een nieuwe fase met in acht name van de klasbubbels.
- Kinderopvang Ferm volgt de richtlijnen van Kind&Gezin: die zijn verschillend voor de periode tot einde schooljaar (bubbels 28 kinderen) en de vakantieperiode (bubbels 45 kinderen). Ouders ontvangen hierover de nodige info.
-Jeugdhuizen openen opnieuw de deuren, in bubbels van maximum 50 personen en volgens de opgelegde richtlijnen. Fuiven blijven verboden tot 31 augustus 2020.
- (Meer)daagse trips in België zijn weer toegelaten. Het toeristisch infopunt opent opnieuw de deuren (woe 10/06) volgens de uren van de zomerregeling. De geosite kan bezocht worden: enkel op afspraak en tijdens het weekend (telefonisch reserveren 016/76 87 52).
- Een aantal indoorsporten kunnen herstarten in onze gemeentelijke sporthal. Informeer u vooraf bij de dienst 016/76 87 50. Gebruik van kleedkamers en douches blijft verboden.
- Contactloze sportwedstrijden (amateurniveau en professioneel) kunnen gespeeld worden. Contactsporten (bv. voetbal en judo) moeten tot eind juni beperkt blijven tot contactloze trainingen
- Cultuursector mag heropstarten (reguliere repetities, ...) zonder publiek met respect voor social distancing.
- Levensbeschouwelijke vieringen mogen opnieuw met max 100 personen.

Maandag 15 juni 2020

- Grenzen gaan terug open.
- Reizen naar het buitenland mag terug, maar check zeker even op de website van Buitenlandse Zaken in welke landen Belgen vanaf wanneer welkom zijn en onder welke voorwaarden. Vraag tijdig uw reisdocumenten aan bij de dienst burgerzaken. Maak een afspraak via 016/76 87 68

Woensdag 1 juli 2020

- Sportwedstrijden in contactsporten kunnen georganiseerd worden
- Zowel in de culturele sector als de sportsector zal vanaf 1 juli een zittend publiek van maximaal 200 personen - ongeacht de grootte van de zaal - zijn toegestaan, met inachtneming van de veiligheidsafstanden
- Feestzalen mogen terug open met maximum 50 personen zittend en geen dansgelegenheid.

(Massa)evenementen, fuiven en grote activiteiten blijven verboden tot 31 augustus 2020.

Contactonderzoek bij COVID-19

Om te vermijden dat COVID-19 zich (opnieuw) snel verspreidt onder de mensen, doet de Vlaamse overheid aan contactonderzoek.
Heb je klachten zoals hoesten, pijn aan de borst, verlies van reuk of smaak, koorts? Blijf dan meteen thuis en bel je huisarts. Wanneer je na klachten positief test, start het contactonderzoek. Je wordt dan opgebeld of krijgt een huisbezoek (als telefonisch contact niet kan) om met jou te overlopen met wie je contact hebt gehad. Die personen worden vervolgens, ook via telefoon of huisbezoek, geïnformeerd dat ze in contact zijn geweest zijn met iemand die COVID-19 heeft. Zij krijgen daarbij het juiste advies. Zo kunnen ze zelf vermijden dat zij andere mensen uit hun omgeving ook ziek maken.
Er wordt steeds gewerkt met vaste nummers: 02 214 19 19 of 8811 (via sms).
De contactpersonen krijgen niet te horen wie de besmette persoon is.

Gemeentelijke dienstverlening

Gemeentehuis: kom langs op afspraak!
Sinds de coronacrisis werken we in het gemeentehuis op afspraak. Bel met de betrokken dienst om vooraf een afspraak vast te leggen.
De bibliotheek blijft eveneens op afspraak werken!
Het skatepark is opnieuw open, maar respecteer de afstandsregel van 1,5 m en max 4 personen.

Mondmaskers

Elke inwoner krijgt samen met deze mailing een tweede mondmasker aangeboden door de gemeente. Er zijn verschillende maten: S voor gezinsleden jonger dan 16 jaar, M voor de dames en L voor de heren. In dezelfde envelop zitten ook 2 filters, aangeboden door de hogere overheid en die filters kunnen gebruikt worden in zelfgemaakte stoffen mondmaskers of (bijgesneden) in die van Think Pink.

Psychosociaal welzijn

Zorg voor jezelf en voor je emoties
Tijdens deze periode is het meer dan normaal om je gestrest, gedesoriënteerd, angstig, depressief of boos te voelen. Onderdruk je emoties niet.
Waar kan ik terecht bij vragen?
Tele-onthaal: wanneer je nood hebt aan een opvanggesprek, bel naar het nummer 106
Awel: voor kinderen en jongeren die nood hebben aan een gesprek, bel naar het nummer 102.
Hulplijn geweld: bij relationele spanningen, geweld (alle leeftijden), bel het nummer 1712.
Zelfmoordlijn: je kan terecht op het nummer 1813.
De opvoedingslijn: Eerste hulp bij opvoeding - voor ouders, telefonisch via 078/15 00 10 of via de website www.opvoedingslijn.be.
JAC: helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Informatie vind je op de website.
nupraatikerover: een platform voor jongeren waar je kan chatten over al je vragen.
Druglijn: Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, vorm het nummer 018/15 10 20. Meer info op www.druglijn.be.

Crisiscel van Hoegaarden: Jean-Pierre Taverniers - burgemeester, Bart Hendrix - algemeen directeur, Wendy Creten - stafmedewerker, Linda Cornu - noodplanambtenaar, Véronique Sermon, psychosociale preventieambtenaar

Meer info? 016/768 760

Hou je gezond en pas goed op je naasten!