Zelf een mondmasker maken?

De meest effectieve maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan zijn regelmatig je handen wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van personen waar je niet mee samenwoont.

Mensen zullen vanaf 4 mei geleidelijk aan terug kunnen gaan werken, bedrijven zullen geleidelijk aan terug openen en ons sociaal leven kan worden hervat. Dit betekent dat er nieuwe situaties ontstaan: mensen zullen opnieuw in contact komen met elkaar. Het is dus heel belangrijk dat we solidair zijn met elkaar en voorkomen dat de epidemie een nieuwe piek bereikt.

Het dragen van een masker wordt als aanvullende maatregel gebruikt.

Het dragen van een mondmasker helpt om de omgeving niet te besmetten. Het dragen van een mondmasker is aangeraden voor iedereen die dit op een correcte manier kan doen, aangezien je vaker in contact zal komen (op minder dan 1,5 meter) met anderen. Het is ook aangeraden wanneer je in contact komt met kwetsbare personen.

Een mondmasker dragen is sterk aanbevolen op openbare plaatsen wanneer de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Het wordt verplicht op het openbaar vervoer voor alle reizigers vanaf 12 jaar en in bedrijven waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld alleen op de trein bent. Er zullen achteraf andere mensen in de trein zitten en wanneer jij een mondmasker draagt, vermindert het risico dat je oppervlakken besmet die anderen daarna aanraken.

Een stoffen mondmasker is geen wondermiddel. Het is een extra middel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en iedereen te helpen bij de terugkeer naar een zo normaal mogelijk leven.

Zelf een mondmasker maken?
https://maakjemondmasker.be