Vuurwerkverbod in Vlaanderen

Zin om zelf vuurwerk af te steken dit eindejaar?

De Vlaamse brandweer lanceert de campagne “Ik knal zonder vuurwerk” en geeft je 7 goede redenen waarom je zelf beter geen vuurwerk afsteekt.

1. Vuurwerk is verboden
De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten. De gemeente kan beslissen om voor jou een uitzondering te maken, maar dan moet je dit ruim op tijd schriftelijk aan de gemeente aanvragen. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af? Dan kan je hiervoor een GAS-boete krijgen.
2. Vuurwerk is levensgevaarlijk
Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en 30% handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat.
3. Vuurwerk verhoogt het risico op brand
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op het rieten dak van de buren terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.
4. Vuurwerk zorgt voor dierenleed
Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. Vorig jaar stierf in Genk zelfs een kameel, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak.
5. Vuurwerk veroorzaakt noodgevallen
Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, moeten zij niet alleen hun feestdis verlaten. De hulpdiensten zijn, als ze moeten uitrukken voor gewonden of brand door vuurwerk, dan niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
6. Vuurwerk is ongezond
De fijnstofconcentraties, vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk, pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen - zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma - kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.
7. Spektakelvuurwerk is gratis
Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar om naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets.

Lekker makkelijk! Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones, verenigt in Netwerk Brandweer. Vandaar hun slogan “Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.” Vind je toch dat vuurwerk bij het eindejaar hoort? Ga dan naar een spektakelvuurwerk of lasershow van je stad of gemeente kijken.

8. Indrukwekkend en feestelijk
Toch nog een 8ste tip: Als je naar een georganiseerd vuurwerk of lichtshow gaat kijken, krijg je gegarandeerd een indrukwekkend spektakel te zien, in feestelijke omstandigheden. Neem je familie of vrienden mee en geniet samen van het feest in de lucht. Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van. Onze allerbeste wensen voor 2020!

Netwerk Brandweer Netwerk Brandweer is het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en alle Vlaamse hulpverleningszones. De koepelorganisatie wil vooral mensen informeren en adviseren omtrent brandveiligheid. Met deze campagne wil het Netwerk Brandweer het aantal gewonden door vuurwerk terugdringen en de schade aan de omgeving beperken.