Rookmelders vanaf 1 januari 2020 verplicht voor iedereen

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen !

Rookmelders beschermen u tegen brandgevaar en redden levens. Het alarmsignaal van de rookmelder zorgt ervoor dat de bewoners zich tijdig in veiligheid kunnen brengen.

De meeste rookmelders beschikken over een zelfklevende achterzijde waardoor ze eenvoudig te plaatsen zijn. Om wettelijk in orde te zijn moet er op elke verdieping minstens een rookmelder aanwezig zijn. Het is aangewezen om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar u doorheen moet op weg naar buiten. Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn moeten ook minstens één rookmelder hebben. Dit geldt ook voor de kelder- of zolderruimte waar de technische installaties zich bevindt.

Een goed onderhoud van rookmelders is zeer belangrijk. Het is belangrijk dat de rookmelder regelmatig wordt afgestoft en minstens 1 keer per maand uitgetest door op de testknop te drukken. Vergeet ook zeker niet de batterij op tijd te vervangen indien de rookmelder vervangbare batterijen heeft of de rookmelder zelf te vervangen indien het geen vervangbare batterijen heeft.

www.wonenvlaanderen.be/rookmelders
www.speelnietmetvuur.be
www.leefbrandveilig.be