Vakantieplannen? Vraag tijdig je reisdocumenten aan!

Heb je vakantieplannen in het buitenland? Vergeet dan zeker niet om tijdig de geldigheidsdatum van je officiële reisdocumenten na te kijken en indien nodig opnieuw aan te vragen.

Voor sommige landen is er een vereiste minimale geldigheidsduur voor reisdocumenten. Afhankelijk van het land waarnaar je reist, moet je reisdocument nog een bepaalde periode geldig zijn. Controleer dit op voorhand, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Meer informatie vind je terug op www.diplomatie.be bij 'op reis in het buitenland - reisdocumenten'.

Kids-ID
Kinderen jonger dan 12 jaar moeten beschikken over een Kids-ID om binnen de Europese Unie te kunnen reizen. Het document is 3 jaar geldig (ook al wordt het kind in deze periode 12 jaar). Bij de aanvraag van een Kids-ID moet het kind vergezeld zijn door één van de ouders.

Voor minderjarigen die op reis gaan met derden (kampen, grootouders, school, familie, vrienden,...) vragen de ouders een reistoestemming bij de dienst burgerzaken. Enkel de ouders kunnen dit document aanvragen.

Biometrische reispas
Om buiten Europa te reizen is een reispas noodzakelijk. De reispas voor minderjarigen is 5 jaar geldig, voor volwassenen 7 jaar.
Bij de aanvraag van een reispas moet de minderjarige vergezeld zijn door één van de ouders.
Voor de aanvraag van een reispas maak je op voorhand een afspraak met onze dienst via burgerzaken@gemhoegaarden.be of 016/768 768.

Spoedprocedure
Wie de reisdocumenten op het laatste nippertje aanvraagt, moet heel wat extra geld ophoesten. De kostprijs verschilt naargelang de snelheid waarmee het reisdocument moet afgeleverd worden
eID/Kids-ID:
- dringende procedure: levering op 3 werkdagen;
- zeer dringende procedure: levering op 2 werkdagen.
Reispas:
- dringende procedure: levering op 1 werkdag indien voor 12 uur aangevraagd.

Tarieven

Wat meebrengen bij de aanvraag?
- je vorig/vervallen reisdocument;
- (eventueel) document van verlies of diefstal afgeleverd door de politie;
- een pasfoto.