Wintertips

Strooidiensten klaar voor de winter
Wintertijd, dat betekent dat de strooidiensten paraat zijn. Bij het strooien wordt er prioriteit gegeven aan hoofdwegen en straten waar scholen gevestigd zijn. Zout strooien in straten waar weinig verkeer komt, heeft geen effect: strooizout heeft wrijving, en dus veel verkeer nodig om te werken. De gemeente doet beroep op de landbouwers om onze wegen sneeuwvrij te maken. Zij staan dag en nacht klaar om sneeuw te ruimen en/of te strooien.

 

Winterweer kan diensten bemoeilijken
Bij winterse toestanden op de baan is het voor de postbode of de vuilniswagen niet overal voldoende veilig of zelfs onmogelijk om huis aan huis langs te komen. Bpost en EcoWerf doen er dan ook alles aan om garant te staan voor een optimale dienstverlening.

Maak het de postbode wat makkelijker en verwijder sneeuw en ijzel tot aan de brievenbus.
Als door het winterweer je afval niet werd opgehaald op de vastgelegde dag, haal het dan terug binnen en bied het aan bij de volgende inzameling. Uitzonderlijk mag je bij die eerstvolgende inzameling een of meer extra zakken naast je container plaatsen. Je hoeft dit niet vooraf te melden aan EcoWerf. Let er wel op dat elke extra zak ook in de container past, zodat de lader je afval kan wegen. Je betaalt slechts voor één aanbieding.

Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de containerinhoud vast vriest en bij de lediging in de container blijft steken. Hieronder vind je enkele tips om dit te voorkomen:
- Plaats bij voorkeur je afval pas 's ochtends tegen zeven uur buiten, in plaats van de avond voordien. Zo voorkom je dat de inhoud van de container vastvriest, of dat je afval minder zichtbaar wordt door sneeuwval;
- Bewaar je afvalcontainer binnen (bv. in de garage) of op een windluwe plaats;
- Gebruik bij vriesweer laagjes krantenpapier in de GFT-container, laat vochtig keukenafval eerst even drogen en maak het materiaal los met een lang voorwerp de ochtend van de lediging.

Ook jij als inwoner hebt je verantwoordelijkheden
Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, is de bewoner verplicht om het voetpad voor de woning vrij te maken. Vaak wordt hierbij strooizout gebruikt, maar dat is niet zonder gevaren. Strooizout verzilt de bodem en kan irriterend zijn voor mens en dier. Om de impact op het milieu te verzachten geven wij volgende tips mee:
- Een dunne laag sneeuw kan je beter te lijf gaan met een borstel en sneeuwschep. Vooral wanneer de sneeuw nog niet is aangestampt, is dit een erg gemakkelijke oplossing;
- Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. Zorg er wel voor dat de sneeuwhopen de rioolopening niet verstoppen en veeg de sneeuw niet op de openbare weg;
- Strooi enkel op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout. Als alternatief kan je ook gebruik maken van stroef makende middelen zoals zand en steengruis;
- Indien het echt nodig is om te strooien, kan je de hoeveelheid strooizout ook beperken door preventief te strooien vooraleer het sneeuwt of ijzelt.

Een warme oproep: wees hoffelijk en help elkaar!
Niet iedereen is in staat, meestal om redenen van leeftijd en gezondheid, om deze sneeuw-ontruimingsklus  te klaren. Maar met een beetje burenhulp kunnen er heel wat trottoirs en straten redelijk sneeuwvrij worden gehouden. Dit vriendelijk gebaar is goed voor het buurtgevoel. En bovendien; een beetje hoffelijkheid en samenhorigheid is best ook gezellig en warm.

En tot slot ... geniet ook van mogelijke winterpret
Ondanks de kou en mogelijke problemen heeft sneeuw ook iets betoverend romantisch. Kinderen kunnen de slee bovenhalen en het landschap versieren met sneeuwmannen en iglo's. Ook wandelaars kunnen, zeker in Hoegaarden, genieten van een ongerept wit landschap.