Zondag 11 november 2018: einde WO I - Vredessporen

1918 - 2018: 100 jaar geleden kwam er een einde aan de “Groote Oorlog”.

1918 - 2018: 100 jaar geleden kwam er een einde aan de “Groote Oorlog”.
Op 11 november 1918 om 5u 's morgens werd in een treinwagon bij Compiègne (ten noord-oosten van Parijs) de wapenstilstand onder-tekend. Het echte einde van de eerste wereld-oorlog kwam met de Vrede van Versailles in 1919.

De gemeente Hoegaarden wil samen met de scholen en een aantal socio-cultureel geëngageerde verenigingen dit plechtig herdenken. Het wordt een herdenking om nooit te vergeten, net als de zovele slachtoffers die voor eeuwig in onze gedachten zullen blijven.

Verloop van de herdenking - volledig dagprogramma zondag 11 november 2018 
10u:  Huldigingen in Outgaarden, Hoksem en Meldert
10u30: Eucharistieviering in de Sint-Gorgoniuskerk
11u15: Hulde aan oorlogsmonument naast gemeentehuis en bezinningsmoment 'last post'
11u45: Inhuldiging van de vredesboom, vredesbank en oorlogsmonument
            Hagelanddichter Danny Rega leest het vredessonnet
14u30: Walk for peace, vertrek aan de vredesbank op de Houtmarkt, wandeling van 3 km langs oorlogsherdenkpunten. Onderweg vredesliederen gebracht door Soldiariteitskoor Keereweerom. Organisatie 11.11.11 Hoegaarden.
20u: Afsluitend concert in Sint-Gorgoniuskerk "Klaproos 14-18". Muziekproject dat zich situeert rond thema oorlog. Inkom Ä 10
Doorlopend: Mogelijkheid tot bezoeken van de gratis expo van Hoegaards Erfgoed over het einde van WOI (in de Sint-Gorgoniuskerk)

Klik hier voor het volledige programma van 11 november 2018 in Hoegaarden 

Een spoor van bezinning trekt van het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis langs het grafmonument naast de kerk en de vredesbank via de vredesboom richting kerkhof. Langs al deze plaatsen werden siergrassen geplant, opgefleurd met de keramieken klaprozen gemaakt door de leerlingen van de derde graad van onze Hoegaardse scholen.

De expo in de kerk, ingericht door vzw Hoegaards Erfgoed, geeft een overzicht van alle gesneuvelde soldaten die op dit ogenblik geen gezicht, geen naam hebben. Vandaar ook de titel van de expo “Adopteer een soldaat”. De expo vindt plaats in een verduisterde ruimte onder een vredesschans vol wuivende tricolore poppies.
Deze expo is dagelijks geopend van zondag 28 oktober tot en met woensdag 21 november 2018 telkens van 10 tot 18u. Op zaterdag 17 november boekvoorstelling Jungle van Ann Lamon.

Onze gemeente heeft verschillende subsidies ontvangen voor de herdenking van het einde van WO I.
Met de subsidie voor onderhoud van klein historisch erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant zijn de oorlogsmonumenten in Hoksem, Meldert en Outgaarden opgeknapt. Het mausoleum naast de Sint-Gorgoniuskerk, is opgekuist en opgevoegd, en voorzien van een nieuw glasraam in vredethema.
Er worden ook 2 nieuwe herdenkingsplaten voor belangrijke monumenten geplaatst:
- Slag Getelinie (Getebrug Hoegaarden)
- Crash Chadwick (veld Meldert)

Deze en andere vredessporen worden gefinancierd met steun van LEADER, het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Vlaams-Brabant.