Kom naar de opening van het 'vernieuwde' park op zondag 14 oktober om 15u

De Tuinen van Hoegaarden, het park van de ontmoeting.

Strakke thematuintjes zoals vroeger in de Vlaamse Toontuinen, dat is verleden tijd in ons park. De demotuintjes vroegen te veel onderhoud, zeker nu er geen pesticiden meer mogen gebruikt worden.
Om het onderhoud gebruiksvriendelijker te maken, werd er ingezet op ecologisch en duurzaam parkbeheer. Om dit mogelijk te maken werd het park heringericht met steun van 'Groen in de stad'.

Het park wordt een ontmoetingsplek waar recreatie, natuur en educatie geïntegreerd worden in een prachtige groene locatie.

Recreatie. Bezoekers van alle leeftijden moeten in het park kunnen wandelen, spelen, zich laten inspireren of gewoon ontspannen. Ook speelgelegenheid voor zowel de allerkleinsten als de grotere kinderen mag niet ontbreken.
Terwijl de gazons vroeger verboden terrein waren, worden bezoekers nu uitgenodigd om er te picknicken, yoga te beoefenen, te frisbeeën of gewoon uit te rusten. Ook worden de aanwezige waterelementen hersteld en nieuwe speelplekken ingericht.

Natuur. Terwijl de focus vroeger lag op de bloemenborders en de verschillende tuinstijlen, willen we vandaag de aandacht vestigen op de ecologische functie en de erfgoedwaarde van het park. Hoog gras, wilde kruiden en de (eeuwenoude) bomen hebben elk een bijzondere functie voor allerlei planten, dieren en paddenstoelen.
Zo is het ongetwijfeld opgevallen dat niet elk stuk grasland kort gemaaid wordt en dat we delen van het park slechts tweemaal per jaar maaien. Dergelijk beheer is niet alleen onderhoudsvriendelijk, het is bovenal goed voor allerlei planten en dieren. Ook zijn al nieuwe bloemenborders ingericht met inheemse wilde kruiden die een bijzondere rol spelen voor vele vlinders en bijen.

Educatie. We stappen niet volledig af van het concept van verschillende toontuinen, die als inspiratie kunnen dienen voor thuis. De voorbeeldfunctie is nu minder op vlak van tuinarchitectuur en beplanting gericht, maar wel voor het creëren van biodiversiteit en kringlooptuinieren.
De kringlooptuin wordt een plek waar mensen kunnen leren om hun afval tot een mooi product om te toveren.

Kom naar de opening van het Park
Het college van burgemeester en schepenen verwelkomt je op 14 oktober om 15u voor de officiële opening van het 'park van de ontmoeting'. Kom ontdekken wat er allemaal veranderd en vernieuwd is, maar ook welke (onderhouds)werken er nog gepland zijn. 
- Kinderen kunnen gratis de kinderzoektocht afhalen op het toeristisch infokantoor en op die manier alle hoeken en kanten van het park uitkienen. 
- Daarnaast staat er ook een paddenstoelen-wandeling op het programma. 
- Tussen 15 en 17u kan je gratis kennismaken met: yoga, tai ji en qigong in het mooie park aan de apostelboom. (bij slecht weer in het Kapittelhuys)

Hou de website en Facebookpagina van de gemeente en de Uit-databank in de gaten voor meer informatie.