Expo 'Hoegaardse processies, vroeger en nu'
van 19 mei tot 3 juni

Overzichtstentoonstelling in de kerk van Meldert

2018 is het Europees jaar van het cultureel erfgoed.Het feit dat in een kleine gemeente als Hoegaarden jaarlijks nog vier verschillende processies uitgaan, is uniek en erfgoedkundig waardevol. De vzw Hoegaards erfgoed organiseert samen met Davidsfonds Hoegaarden, de processiecomités en de gemeente een grote overzichtstentoonstelling met foto's, video en-filmprojecties met getuigenissen over Hoegaardse processies, stoeten, heiligen, apostelen, engelen en maagden...van 1900 tot nu.
Dit wordt aangevuld met oude documenten,  processieattributen en met thematische werken van enkele Hoegaardse kunstenaars.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met de hulp van vele Hoegaardiers en is een unieke gelegenheid om te ervaren hoe zij door de jaren heen hun processies op handen hebben gedragen.

Iedereen is welkom op volgende gratis activiteiten rond de Hoegaardse 'processietraditie': Expo 'Hoegaardse processies, vroeger en nu'

Op 19 mei om 14u is iedereen welkom op de opening mét uitleg door vzw Hoegaards Erfgoed. De tentoonstelling is in de kerk van Meldert tijdens de weekends van 19 mei tot 3 juni.
Diezelfde dag, om 14u30, stellen we de meerdaagse pelgrimsfietslus Meldert-Moergestel (Nederland) voor. Beide dorpen vereren Sint-Ermelindis en hebben een hiermee verbonden 'processieverleden'. Iedereen is welkom op de achtergrondinformatie over dit nieuwe toeristische product én om een paar kilometer van deze lus 'in te fietsen'.

Focusactiviteit: Processies, het leven van Ermelindis, door auteurs en historici Jos Dewinter en Bart Minnen. Op zaterdag 2 juni in de kerk van Meldert.

Programma:
19 mei: opening expo om 14u (met achtergrondinfo en opening fietslus Meldert-Moergestel) tot 17u
20 mei: Expo open van 10 tot 17u
21 mei: 11u vertrek processie - expo open van 10 tot 12u30
26 - 27 mei: Expo open van 14 tot 17u
2 juni: Expo van 14 tot 19u45 gevolgd door de focusactiviteit.
3 juni: Expo van 14 tot 17u