Leve de tuin:
Maak Hoegaarden mooier, biodiverser en klimaatbestendiger

Een boom in de tuin is bijzonder. Bomen zijn prachtig, bieden schaduw en verkoeling, trekken vogels en vlinders aan of zijn een heerlijk spelelement in de tuin. In elke tuin past wel een boom. Ook als die tuin klein is.

Gevelplanten zijn mooi, ze brengen verkoeling in de stad en ze doen straten leven.

Als elke inwoner een boom of gevelplant plant, wordt jouw gemeente daar mooier, biodiverser en klimaatbestendiger van.

PLANT EEN BOOM
Een boom geeft kleur aan je tuin, in elk seizoen. Hij zorgt voor schaduw en koelte in de zomer. Vogels maken er hun nest in en snoepen van zijn bessen en zaden. Sommige bomen herinneren ons aan belangrijke gebeurtenissen in ons leven. Bomen zijn goed voor het klimaat, want ze houden CO2 vast. Kortom, bomen maken de buurt groen en van groen worden we allemaal blij. Laat ons dus met z'n allen bomen planten!

Welke boom voor jouw tuin? Wanneer en hoe plant je een boom? De provincie helpt jou! Bestel of download de folder 'Plant een boom': www.vlaamsbrabant.be/planteenboom.

PLANT EEN KLIMPLANT
Groen maakt straten en wijken aangenamer en leefbaarder. Daar twijfelt niemand aan. Ook als je maar weinig plaats hebt. In dat geval biedt een geveltuin uitkomst. Want klimplanten geven kleur aan je huis, in elk seizoen. Ze zorgen voor schaduw en koelte in de zomer. Vogels maken er hun nest in en snoepen van bessen en zaden. Klimplanten zijn goed voor het klimaat, want ze houden CO2 vast. Kortom, klimplanten maken de buurt groen en van groen worden we allemaal blij. Laat ons dus met z'n allen klimplanten planten!

Welke klimplant voor jouw gevel? Wanneer en hoe plant je een klimplant? De provincie helpt jou! Bestel of download de folder 'Maak een groene plek van je gevel, dakterras, balkon of vensterbank': www.vlaamsbrabant.be/planteenklimplant.

WEDSTRIJD 'BOOM JE BUURT'
Een boom geeft kleur aan je tuin. Een klimplant brengt leven in je straat. In groene buurten wonen blije mensen. Én dieren, want als alle tuinen samen één groot groen lint vormen, is dat goed voor de natuur. Maar ook voor het klimaat. Tijd dus om jouw straat of wijk (nog meer) in het groen te steken!
De provincie helpt jou. Wat moet je doen? Vorm met minstens vijf buren, collega's, vrienden, ... een plantgroep, plant samen minstens vijf bomen en/of klimplanten en 'boom je buurt'. Schrijf jouw groep in en ontvang de handige 'Boom je buurt'-box met materiaal en richtlijnen om bomen en klimplanten te planten. Ben je bij de eerste tien? Dan krijg je advies aan huis van een tuinexpert. Wie weet sleep jij, met jouw boom- en/of klimplantactie wel een tuinfeest ter waarde van 500 euro in de wacht.

De spelregels vind je op www.vlaamsbrabant.be/boomjebuurt.

 

Heb je een vraag of geraak je niet uit een tuinprobleem? Klop dan aan bij het Provinciaal Steunpunt Tuinen: www.vlaamsbrabant.be/steunpunt-tuinen. Een team van experten staat klaar met handige tuintips én een antwoord op maat.

'Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen' is een campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Meer weten? www.vlaamsbrabant.be/levedetuin