Week van de handhaving


Van 18 tot 24 september 2017 zullen politie, gemeentepersoneel en gewestelijke handhavers extra controles uitvoeren tegen zwerfvuil en sluikstorten in Hoegaarden.  

Zwerfvuil en sluikstorten zijn nog steeds een groot probleem in Vlaanderen, ondanks de vele vuilnisbakken en boetesystemen. Het opruimen ervan kost handenvol geld. Met sensibiliseringscampagnes en opruimacties alleen lukt de strijd tegen zwerfvuil niet. Daarom roept Mooimakers (de OVAM, Fost Plus en de VVSG) alle Vlaamse lokale besturen op om extra in te zetten op de handhaving van zwerfvuil en sluikstorten.  De bedoeling is om mensen te sensibiliseren en eindelijk komaf te maken met het vele zwerfvuil en sluikstort langs onze wegen.

Controles op zwerfvuil en sluikstorten gebeuren, zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders worden aangesproken. Hen worden alternatieven voorgesteld. Bij zwaardere overtredingen wordt er zwaarder beboet.
We gaan hierbij niet alleen voor een harde, maar ook een positieve aanpak: wie zijn zwerfvuil correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een compliment.