'BOB, altijd nul op'

Start van de nieuwe BOB-zomercampagne

Tijdens de zomer houdt 1 festivalganger op 10 geen rekening met de wettelijke alcohollimiet als hij nog moet rijden. Volgens een nieuwe enquête van het BIVV beperkt 1 festivalganger op 10 die achteraf nog moet rijden, zijn alcoholgebruik helemaal niet of houdt hij geen rekening met de wettelijke limiet.
Vandaag geven we het startschot van de nieuwe BOB-campagne om een mentaliteitsverandering te bereiken.

Voetbalmatchen, festivals en concerten
Muziekfestivals lijken de uitgelezen plek om alcohol te drinken. Zo blijkt uit een enquête van het BIVV dat 9,2% van de personen die achteraf nog naar huis moeten rijden, zijn alcoholgebruik helemaal niet beperkt of het wel beperkt maar zonder rekening te houden met de wettelijke limiet. De plaats die echter het vaakst aanzet tot drinken is een voetbalstadion. 11,1% van de toeschouwers die naar het voetbal gaan met de wagen, zegt totaal geen rekening te houden met de wettelijke limiet. Ook concertzalen vormen een probleem: 6,2% van de bezoekers houdt niet echt rekening met zijn alcoholverbruik. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat
het belangrijk is dat personen die met de wagen komen, voorzorgsmaatregelen nemen en andere manieren voorzien om veilig thuis te geraken.

Teveel gedronken? 1 Belg op 3 durft niet tussen te komen
Volgens een enquête van de Franse Stichting 'Vinci Autoroutes' in 11 Europese landen, durft bijna 1 Belg op 3 iemand die teveel gedronken heeft, niet af te raden het stuur te nemen. Dat is het hoogste percentage van alle deelnemende landen. Zelfs in vergelijking met onze buurlanden, blijft België achter (Duitsland: 17%, Frankrijk: 23%, Nederland: 25%).
Drinken en rijden manifesteert zich zelfs tijdens de werkuren. Meer dan 1 Belg op 4 (27%) geeft immers toe alcohol te drinken tijdens een businesslunch wanneer ze nog moeten rijden. Hiermee scoren we, afgezien van Griekenland, alweer het slechtst van heel Europa.

1 ongeval op 8 te wijten aan alcohol
De al te grote aanvaardbaarheid van heel wat bestuurders ten opzichte van rijden en drinken weerspiegelt zich ook in de ongevallenstatistieken. Jaarlijks gebeuren er meer dan 5200 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed was van alcohol. Dat is meer dan 12% van alle ongevallen samen (10% in Brussel, 11,9% in Vlaanderen en 15,3% in Wallonië). Dat betekent dat in België 1 letselongeval op 8 te wijten is aan alcohol.