Dopjesactie tvv blindengeleidehond

Je gezichtsvermogen verliezen ... het zal je maar overkomen.
Het aantal blinden en slechtzienden in Vlaanderen wordt geschat op 120.000.
Mensen met een visuele handicap kunnen, en willen ook heel vaak, een beroep doen op hulpmiddelen, middelen die hen helpen bij het dagelijks leven, middelen die hen helpen binnenshuis en buitenshuis. Dit laatste is niet onbelangrijk: nog zelfstandig buiten kunnen komen, maakt mogelijk dat de persoon met een visuele beperking nog sociaal contact kan hebben, dat het sociale leven mogelijk blijft.
Eén van de mogelijkheden hierin, is het gebruik van een blindengeleidehond.

Een inwoner van Hoegaarden heeft sedert een maand ook een hond, die hem helpt in het dagelijks leven. Eén van de plaatsen waar deze honden én hun nieuwe baasjes, een opleiding krijgen, zijn "De vrienden der blinden" van Koksijde.
Het is deze vereniging die via hun 'dopjesactie' geld probeert in te zamelen.

Dopjes verzamelen?
Ook in het gemeentehuis, de gemeentelijke basisschool en het woonzorgcentrum.

De vereniging verzamelt, in heel Vlaanderen, plastic dopjes.
Ze verkopen deze dopjes aan een fabriek waar ze hergebruikt worden. Ze worden versnipperd, gesmolten en dienen tot grondstof voor plastic bakken, zitbanken, panelen voor grindstabilisatie, ... Met de opbrengst van de dopjes financiert de vereniging een deel van de opleiding van een hond. Voor de opleiding van één hond, hebben ze 83.000 kg dopjes nodig.

Tussen 1 december en 1 maart is het mogelijk om mee te doen aan deze dopjesactie. Je kan ze binnenbrengen in het gemeentehuis, de gemeenteschool en het woonzorgcentrum.
Op deze drie plaatsen zal een ton staan waar de dopjes in kunnen.