Zaterdagnacht gaat het licht uit in Hoegaarden

Op 8 oktober 2016 vieren we de 21ste editie van Nacht van de Duisternis. Deze avond wordt het echt donker want dan doven verschillende gemeenten, waaronder Hoegaarden, een groot deel van de openbare verlichting (van 19u tot 23u) en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht.
Zoals ieder jaar organiseert VVS-Capella, de sterrenkundige vereniging Hoegaarden, samen met Natuurpunt een nachtwandeling voor de 21ste  editie van Nacht van de Duisternis.
Afspraak om 20u aan de kiosk op het gemeenteplein van Hoegaarden voor een drie kilometer lange nachtwandeling langsheen de donkere wegen van Hoegaarden met bestemming de Marollenkapel te Hauthem. Daar kan je door de opgestelde telescopen naar sterren, planeten, de maan en andere objecten aan de hemel kijken en tegen zeer democratische prijzen van een drankje en een hapje genieten.

Met deze jaarlijkse campagne zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.
Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijden eronder. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.