Breng vanaf juli harde en zachte plastics naar het containerpark!

Vanaf 1 juli 2016 kan je op alle EcoWerf-containerparken terecht met je harde en zachte plastics. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we jaarlijks negen kilogram plastic per inwoner recycleren. Door deze plastics uit de huisvuilzak te laten, stoten we 12% minder CO2 uit bij de verbranding van het restafval. Dit betekent 2.219 ton CO2 minder per jaar.

Dankzij de recyclage hebben we ook minder nieuwe grondstoffen nodig om opnieuw harde plastics te produceren. Hierdoor vermijden we jaarlijks de uitstoot van zo'n 7.500 ton CO2.

Wat zijn harde en zachte plastics precies?
- Harde plastics zijn bijvoorbeeld plastic buizen, dakgoten, emmers, dozen, grote bloempotten, ramen, deuren, rolluiken, speelgoed, bierbakken, planchetten, wasmanden en tuinmeubelen.

 

- Zachte plastics zijn onder andere folies, draagtassen, zakjes, kuipjes en vlootjes, kleine potjes, kleerhangers en klein speelgoed.

 

Wat gebeurt er met de plastics?
De harde plastics gaan na de inzameling naar een recyclagecenter, waar ze manueel gesorteerd worden per kunststoftype. Vervolgens worden ze tot kleine stukjes gemalen, gesorteerd door middel van verschillende technieken, zoals infraroodtechniek, en gereinigd. Ten slotte worden de stukjes tot granulaat gemalen dat opnieuw gewassen wordt en het basismateriaal vormt voor nieuwe harde plastics.

De zachte plastics vormen een meer diverse groep dan de harde plastics. Deze worden gewassen, gemalen en gedroogd vooraleer ze verwerkt worden tot materiaal voor bijvoorbeeld straatmeubilair, compost- en moestuinbakken.

Hoe bied ik mijn plastics aan?
Vanaf 1 juli 2016 kan je met harde en zachte plastics terecht op alle EcoWerf-containerparken. Reinig je plastics en verwijder alle niet-plastic onderdelen. De zachte plastics bied je aan in een speciale roze zak die we daarvoor ontwikkelen.

De verkoop van de roze zak was normaal voorzien vanaf 1 juli. De leverancier van de zakken haalt echter de vooropgestelde leverdatum niet, waardoor de zakken niet tijdig bij de verkooppunten geraken en waardoor EcoWerf zich genoodzaakt ziet de start van de inzameling van de zachte plastics een week uit te stellen. De roze zak voor inzameling van zachte plastics in de regio EcoWerf (Oost Vlaams-Brabant) zal daarom vanaf 5 juli te koop zijn in het gemeentehuis en op de EcoWerf-containerparken. De roze zak komt er dus aan, maar later dan verwacht.

Over de praktische afspraken zoals de tarieven en de concrete sorteerregels, ontvang je eind juni een uitgebreide brochure in je brievenbus.

Voor Hoegaarden gelden de volgende tarieven:
• Zachte plastics in de speciale roze zak (€ 2,5/rol van 10 zakken), gratis aan te leveren op het containerpark
• Harde plastics bied je los aan op het containerpark
  Tarief per voertuig (particulier):
  Voetganger, fiets, auto: € 2,5 (of 1 gratis beurt)
  Aanhangwagen: € 7,5 (of 3 gratis beurten)
  Bestelwagen: € 20,0