20ste Nacht van de duisternis

Op zaterdag 10 oktober blijft het 's avonds in Hoegaarden grotendeels donker. Op initiatief van Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde gaat dan de 20ste Nacht van de Duisternis door. De initiatiefnemers willen op die manier duidelijk maken dat Vlaanderen niet rationeel omspringt met verlichting. Onze openbare ruimte wordt te veel en te fel verlicht.

Tijdens de Nacht van de Duisternis gaat niet alleen een deel van de openbare verlichting uit, maar organiseren gemeenten en verenigingen ook tal van activiteiten in Vlaanderen. Deze activiteiten zetten de rijkdom van de nacht in de verf en geven de gezelligheid van de nacht terug aan het publiek. Dat de donkere nacht als oerkwaliteit bijzonder waardevol is, is ook UNESCO niet ontgaan. De sterrenhemel, in Vlaanderen zo goed als verdwenen door het teveel aan verlichting, is erkend als erfgoed.

De vereniging voor Sterrenkunde Hoegaaren - VVS Capella - en natuurpunt Velpe-Mene, in samenwerking met de gemeente Hoegaarden, nodigen iedereen uit voor een nachtwandeling met animatie door Hikke Takke Toe richting Marollenkapel te Hautem. Daar biedt Capella de mogelijkheid om door de opgestelde telescopen naar sterren, planeten, de maan en andere objecten aan de hemel te kijken. Na een hapje en een drankje wandelen we terug naar Hoegaarden. Afspraak om 20u te Hoegaarden aan de kiosk (Gemeenteplein)!

Vlaanderen is een van de meest verlichte regio's ter wereld. In veel Vlaamse gemeenten is het nooit meer donker. Dit komt omdat er zeer ondoordacht wordt verlicht: te fel en verkeerd gericht. Soms schijnt het licht gewoon naar boven, de sterrenhemel in. Of rechtstreeks de slaapkamers van woningen in.

Het kan vaak met minder zonder dat de veiligheid er onder leidt. Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren leiden eronder.

Los daarvan is een te fel verlichte nacht gewoon verspilling van energie. Vele gemeenten kunnen geld besparen door minder te verlichten en dragen op die manier ook bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.Uiteraard is een éénmalige actie zoals de Nacht geen wondermiddel, maar het doet ons wel nadenken over hoe we 's nachts moeten verlichten.

Voor de Nacht slaan gemeenten en verenigingen de handen in elkaar om een activiteit in het teken van de duisternis te organiseren. We zijn de duisternis niet meer gewoon, terwijl een donkere nacht de normaalste zaak van de wereld is. Tijdens een activiteit op de Nacht heb je de kans om terug affiniteit te krijgen met de duisternis.
 

Meer informatie vind je op www.nachtvandeduisternis.be