Kindervaccinatie in Zuidoost Hageland

Net als overal in Vlaanderen, gaat ook in Zuidoost Hageland de kindervaccinatiecampagne in januari van start. In overleg met alle betrokken partners, hebben we beslist om slechts één kindervaccinatiepunt in te richten binnen onze eerstelijnszone. Alle 5- tot 11-jarigen uit Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw zullen uitgenodigd worden voor een prikje in VC Tienen dat voor de gelegenheid omgetoverd wordt tot Kindervaccinatiepunt Zuidoost Hageland.
 
De keuze voor VC Tienen is mede bepaald door de vaccinatie die in afzonderlijke kabinetten gebeurt, de ligging vlakbij het ziekenhuis, de al ingerichte locatie die enkel wat gepimpt moet worden en de zekere beschikbaarheid op zaterdagen. Door de kindervaccinatie op één punt te laten plaatsvinden, kunnen we ook de krachten bundelen. Met de lopende boostervaccinatie en omicron op de loer, is dit absoluut nodig om alle vaccinaties kwaliteitsvol en vlot te laten verlopen. Naast de gebundelde krachten, kunnen we ook rekenen op een uitgebreide medewerking van de dienst Pediatrie van RZ Tienen. Daarnaast hebben we ook oproepen gedaan naar de medewerkers en het netwerk van Kind & Gezin en de CLB's. Zo kunnen we prikteams samenstellen die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen.
 
“Naast medisch personeel dat vertrouwd is om met kinderen te werken, zullen ook de Mediclowns aanwezig zijn in het kindervaccinatiepunt”, aldus ELZOH-voorzitter Ine Tombeur. “Verder worden de vaccinatiekabinetten wat opgeleukt en wordt de nodige afleiding voorzien tijdens de prik. De jonge virusvechtertjes zullen ook beloond worden met een dapperheidsdiploma.”
 
De uitnodigingen voor de kindervaccinatie worden nog in de kerstvakantie verstuurd naar de 7635 kinderen van 5 tot en met 11 jaar uit onze 9 gemeenten. Opdat broers en zussen samen gevaccineerd kunnen worden, zullen de ouders zelf het moment van vaccinatie kunnen inboeken zodra ze de uitnodigingen ontvangen hebben. We voorzien sowieso twee volledige kinderprikdagen: op zaterdag 15 en zaterdag 22 januari zal het kindervaccinatiepunt van 8 tot 20 uur geopend zijn. Indien de vaccinatiebereidheid hoger ligt dan de door de overheid verwachte 50 tot 70%, voegen we ook zaterdag 29 januari nog toe aan onze planning. Drie weken na de eerste prik zullen de kinderen hun tweede prik krijgen. Zo zal elk kind dat dit wil, volledig gevaccineerd zijn bij de start van de krokusvakantie. 

UPDATE 18/1/2021: ruim 2000 kinderen (5-11 jaar) uit onze eerstelijnszone hebben al een eerste prik ontvangen, daarnaast hebben er een 1000-tal al een afspraak gemaakt voor hun prikje. Om de ouders wat meer opties te geven, is daarom beslist om een extra datum toe te voegen. Naast zaterdag 22 januari (8-16u), kunnen de ouders ook op woensdag 26 januari (13-17u) afspraken inboeken voor hun kinderen.

Onze burgemeester Jean-Pierre Taverniers roept ouders alvast op om hun kinderen te laten vaccineren.

5 redenen om je kind te vaccineren tegen COVID-19
1. Bescherm het welzijn en de ontwikkelingskansen van kinderen
2. Vaccinatie van kinderen beschermt hun ouders, grootouders en vele andere mensen
3. Bescherm de gezondheid van kinderen
4. Immuniteit door vaccinatie is beter dan immuniteit door besmetting
5. Vaccinatie is veilig voor kinderen

Meer informatie over de kindervaccinatie is terug te vinden op https://www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen.

Update 7/1/2021:
Alle uitnodigingen voor de vaccinatie van de 5- tot 11-jarigen zijn verstuurd. In de uitnodigingsbrief staat een code waarmee je een afspraak kunt inboeken in ons Kindervaccinatiepunt in Tienen.
Brief (nog) niet ontvangen?
- Check de ebox van je kind via myebox.be.
Opgelet! Om deze te activeren heb je een kids-ID met pincode nodig.
- Geen ebox, surf dan naar myhealthviewer.be en meld je aan voor je kind.
Onder de rubriek 'Mijn covid-19 info' vind je de vaccinatiecode van je kind. Met die code kan je op covidvaccin.doclr.be een afspraak inboeken

Klik hier voor de handleiding over de procedure via MyHealthViewer 5-tot 11-jarigen