Week van het afvalteam - 15 tot 21 november

Goed bezig afvalteam!

Gooi van 15 tot 21 november 2021, tijdens de Week van het afvalteam, met extra veel complimenten naar jouw afvalteam. De Week is een initiatief van Interafval, VVSG, OVAM, Fost Plus, EcoWerf en alle andere afvalintercommunales. De afvalmedewerkers van EcoWerf, maar ook alle medewerkers achter de schermen zorgen er dagelijks voor dat jouw afval correct ingezameld wordt en een milieuveilige verwerking krijgt. Toon je dankbaarheid en respect door met complimentjes te gooien en je afval correct aan te bieden, zodat hun werk vlot verloopt.

Zeg niet te gauw, 't is weer een vrouw

En zeker niet tegen Dana en Margo, twee recyclageparkwachters die op het EcoWerf-recyclagepark van aanpakken weten. Bezoekers helpen sorteren en zo hun afvalrekening naar beneden halen is hun missie, zo milieubewust omgaan met afval hun passie en vriendelijk zijn zit gewoon in hun genen. “Wederzijds respect krijg je alleen maar als je de bezoeker op het recyclagepark zelf respecteert”, vertelt Dana. “Wij zijn het gezicht van het recyclagepark en het geeft altijd een goed gevoel als je mensen kan helpen bij het sorteren. En dan is het natuurlijk fijn als bezoekers ook echt luisteren naar de raad die je geeft. Want ook vrouwen weten perfect welk afval in welke container moet en waarom”.

“Zo'n mensen zoals jij moesten er meer zijn”, een mooier compliment kan ik niet krijgen, vindt Margo Grauwels. “Een oprechte dankjewel, een vriendelijk woord of gewoon een glimlach maakt onze dag echt goed.”

Afvalteam, ook achter de schermen

Het afvalteam van EcoWerf, dat zijn niet alleen de afvalophalers en recyclageparkwachters. Maar ook alle collega's achter de schermen die elke dag de afvalinzamelingen, aan huis, op de recyclageparken, via de ondergrondse sorteerstraten en via de glasbollen, mogelijk maken. Dat zijn medewerkers die de operationele diensten rechtstreeks ondersteunen, medewerkers van de diensten Klantenonthaal en DifTar, Personeel, Informatica, Communicatie, Boekhouding, Veiligheid, milieu en kwaliteit, Afvallijnen, Compostering, Aankoop en magazijn, Technische dienst en Projectmanagement. Zij vormen allemaal een essentiële schakel in de keten van EcoWerf.

Ook Loni, onthaalmedewerker bij EcoWerf, maakt zo deel uit van het afvalteam van EcoWerf. Zij beantwoordt, samen met een viertal collega's, elk jaar meer dan 60.000 telefoontjes en 20.000 e-mails van inwoners. “Ik help de inwoners elke dag verder met een glimlach” zegt Loni.

Veiligheid van afvalophalers gaat boven alles

Dagelijks gaat EcoWerf-chauffeur Christophe met volle plezier de baan op. “Het zijn kleine dingen die mijn dag goed maken. Zoals dat kleine meisje dat vanmorgen zwaaide naar ons, het teamgevoel tussen de collega's en de appreciatie die je krijgt voor je werk.” Ook Christophe krijgt ondersteuning van het afvalteam achter de schermen.

Zo leidt de dispatching de ophaalrondes in goede banen, zorgt de Technische dienst dat afvalcontainers hersteld of vervangen worden en staat de garage paraat om de ophaal- en containerwagens te onderhouden.

Zeker het begrip dat het afvalteam op de baan krijgt is belangrijk. Zo heeft Christophe, net zoals alle andere chauffeurs, een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn laders. “Soms ga ik even bewust in de weg staan zodat er geen auto kan doorrijden. Dan is het leuk dat andere weggebruikers geduld hebben en begrip tonen. Maar evengoed help ik het verkeer door teken te doen dat ze mogen voorbijsteken. Want onze veiligheid gaat boven alles.”

Zo help je de parkwachters van EcoWerf

Toon je dankbaarheid en respect door je afval correct aan te bieden bij een bezoek aan het recyclagepark:

Sorteer vooraf het afval als je naar het recyclagepark gaat.

Wacht niet tot net voor sluitingstijd om het recyclagepark te bezoeken. Ga liever wat vroeger zodat je rustig kan uitladen en vraag raad aan de parkwachter bij twijfel.

Respecteer de beslissing van de parkwachter. Hij/zij is opgeleid om je zo goed mogelijk te helpen sorteren.

Meer tips om je afval correct aan te bieden vind je op www.houhetnet.be en www.ecowerf.be.

Zo help je de laders en chauffeurs van EcoWerf

Toon je dankbaarheid en respect aan het afvalteam door je afval op tijd buiten te zetten en correct aan te bieden:

Zet jouw afval duidelijk zichtbaar tegen de straatkant. Doe dit vóór 07.00 uur 's morgens op de ophaaldag, of ten vroegste de avond voordien na 20.00 uur.

Maak je afvalzak niet te zwaar en sluit hem steeds correct.

Bied je rolcontainer aan met het handvat naar de straatkant gericht. Een containertje van 40 liter zet je met de scharnierkant naar de straatkant.

Zorg ervoor dat het deksel van de container netjes gesloten is. Overvolle containers bemoeilijken het werk van de laders en verhogen de kans op ongevallen.

Kom je een ophaalwagen tegen onderweg? Matig je snelheid en wees alert.

Meer tips om je afval correct aan te bieden vind je op www.houhetnet.be en www.ecowerf.be.

Word jij ook een EcoWerf-topper?

EcoWerf is steeds op zoek naar chauffeurs/laders en recyclageparkwachters. Deze en andere openstaande vacatures vind je op www.ecowerf.be. Je kan er ook meteen solliciteren.

Sprekende cijfers

Dankzij de dagelijkse inzet van het afvalteam van EcoWerf én jouw medewerking, kan EcoWerf een mooie dienstverlening realiseren (cijfers 2020):

• 27 lokale besturen met 435.000 inwoners kunnen rekenen op 348 EcoWerf-personeelsleden.

• 89 chauffeurs-laders en 73 laders halen het afval selectief aan huis op.

• 104.680 aansluitpunten werken met DifTar voor de huisvuil- en gft-ophaling.

• 78 parkwachters zorgen voor een vlotte werking van de recyclageparken.

• Inwoners brachten 700.880 bezoeken aan 23 recyclageparken.

• 180.662 ton of 415 kg per inwoner huishoudelijk afval werd selectief ingezameld.

• 74% van het afval gaat naar hergebruik, compostering of recyclage.

• 50.475 ton gft werd 20.190 ton waardevolle compost.