Hoegaarden is fier op zijn erfgoed.
Monumentale gebouwen, monumentale holle wegen.

 
Op Open Monumentendag 2021 kan je genieten van een mix Natuur en Monument.

Monumentale gebouwen

Vier gerestaureerde gebouwen openen die dag van 14 tot 17u hun deuren.
- De Paradijshoeve, Houtmarkt 4
- 't Schip, Nerm 117
- Sint-Rochuskapel en parkdomein Mariadal, Klein Overlaar 3 - ingang langs de Kloosterstraat
- Kasteel Meldert - Sint-Janscollege, Waversesteenweg

Eigenaars en/of vrijwilligers zijn aanwezig voor een woordje uitleg.
De infobrochure is hier te downloaden of gratis af te halen in het toeristisch infopunt (Houtmarkt).

Holle Wegen - Portret van een Landschap

Het holle wegen netwerk is een prachtig natuurmonument, meer dan het beschermen waard.  In een man-made landschap zijn de holle wegen een fascinerend en uniek fenomeen. Het zijn kleine ecosytemen die afhankelijk van hun orientatie, diepte en bodem een unieke soortenrijkdom herbergen.  Verbeeld u hoe in het verdwijnende bosareaal flora en fauna er hun laatste schuilplaats heeft gevonden. Het project, Holle Wegen | Portret van een Landschap geeft een unieke kijk op het ons omringende landschap door de ogen van Wilfried Pulinckx.
 
Op Open Monumentendag start er een tentoonstelling in de monumentale kerk van Hoegaarden over de holle wegen. En trekken we langs landschapsposten het holle wegen landschap in rond het natuurgebied Rosdel.
Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar de essentie van het landschap zoals Wilfried dat deed in zijn foto's. We gebruiken de techniek van het 'landschap leren lezen', zetten verschillende brillen op om naar dit landschapselement te kijken en er ons mee te verbinden.
 
Plaats: Sint-Gorgonius kerk Hoegaarden, Houtmarkt
Datum wandelactiviteit: zondag 12 september, van 14u tot 17u
Opening expo: Holle Wegen | Portret van een Landschap, zondag 12 september vanaf 14u
Organisatie: Natuurpunt Hoegaarden & Wilfried Pulinckx i.s.m. Regionaal Landschap Zuid-Hageland, gemeente Hoegaarden en vzw Trage Wegen
Met steun van Provincie Vlaams Brabant
 
Open Monumentendag 2021 vormt de start van dit project. Tijdens de expositie, gemaakt en gecureerd door Wilfried Pulinckx, in samenwerking met geluidskunstenaar Willem Sannen, vinden er verschillende activiteiten plaats (onder meer: lezingen, nocturne wandeling, samenwerkingsdag herstel van een holle weg en Dag van de Trage Weg (vzw Trage Wegen). De expositie Holle Wegen | Portret van een Landschap loopt van 12 september tot 31 oktober. Meer info over de activiteiten of op http://www.wilfriedpulinckx.com.