Openbare houtverkoop

In het kader van het Natuur in je buurt-project wil de gemeente haar speelplekken op een natuurvriendelijke manier herinrichten en met elkaar verbinden. Het resultaat wordt een lus van ongeveer 5 km, die onder meer het park en het Kluisveld verbindt met het bosje in Rommersom. Hier komt een speelzone waarin kinderen naar hartenlust kunnen bouwen met takken, ravotten en verstoppertje spelen achter omgevallen bomen.

Om de verschillende functies van het bosje te verenigen, stellen we samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland een beheerplan op. Hierin wordt vastgelegd waar er gespeeld of gefietst mag worden en in welke zones de biodiversiteit voorrang krijgt.

Dit voorjaar zullen we ook enkele bomen moeten vellen: in de speelzones gaat het om een veiligheidskap, in de ecologisch waardevolle zones gaat het om een dunning. Bomen kappen voor de biodiversiteit klinkt misschien vreemd, maar hierdoor geven we meer licht en ruimte aan andere exemplaren, die dan kunnen uitgroeien tot mooie toekomstbomen. Bovendien komt er zo wat licht op de bodem en krijgen jonge boompjes betere groeikansen.

De gemeente wil het hout aan bewoners aan bieden via een openbare verkoop. Het hout (een lot van 91 stuks van in totaal 16,5 m³) wordt staande verkocht: de bomen die gekapt mogen worden, zijn gemarkeerd zijn door de boswachter zelf.

Interesse? Contacteer ons dan uiterlijk 31 december 2020 op robbertjan.jackers@gemhoegaarden.be.