Week van de afvalophaler van 23 tot en met 29 november

#HOUHETNET

Van 23 tot en met 29 november roepen we je opnieuw op om respect te tonen voor onze afvalophalers en recyclageparkwachters: verras hen met een strik rond je afvalzak of -container, of laat je kinderen een tekening maken. Hang die achter je raam, bind ze aan je afvalzak of geef ze af op het recyclagepark. Het is een mooie manier om onze afvalmedewerkers te bedanken voor de inspanningen die ze heel het jaar door leveren om jouw afval correct in te zamelen.

Hoe kan jij onze ophalers en parkwachters toch (coronaveilig) in de bloemetjes zetten?
- Maak een heuse stoepkrijttekening, dicht bij de plaats waar je afval wordt opgehaald.
- Kleef de meest kleurrijke tekeningen op de afvalcontainers die worden geledigd. 
- Versier een raam dat uitkijkt op de straatkant met kleurrijke affiches en slingers.
- Geef een groot applaus of zing een lied aan de ingang van jouw recyclagepark.

Je kan ook een foto van je tekening delen met #HouHetNet.

Neem zeker eens een kijkje op www.houhetnet.be en www.ecowerf.be. Hou in november ook de website en Facebook-pagina van EcoWerf in het oog. Daar kan je schone verhalen van afvalmedewerkers lezen.

Respect zit in kleine dingen

Met de vijfde editie van de Week van de afvalophaler en de recyclageparkwachter vragen we dankbaarheid en respect voor deze onmisbare mannen en vrouwen. Je dankbaarheid kan je het hele jaar door tonen door je afval op tijd buiten te zetten en correct aan te bieden:
• Sorteer vooraf het afval als je naar het recyclagepark gaat. Volg ook de richtlijnen voor een vlot en veilig bezoek, die je kan nalezen op www.ecowerf.be 
• Wacht niet tot net voor sluitingstijd om het recyclagepark te bezoeken. Ga liever wat vroeger zodat je rustig kan uitladen en raad vragen aan de parkwachter bij twijfel.
• Maak je afvalzak niet te zwaar en sluit hem steeds correct. Bied papier en karton aan in een gesloten kartonnen doos of bind het samen met natuurkoord.
• Bied je rolcontainer aan met het handvat naar de straatkant. Een containertje van 40 L zet je met de scharnierkant naar de straatkant.
• Zorg dat het deksel van de container dicht kan.

Meer tips om je afval correct aan te bieden vind je op www.houhetnet.be en www.ecowerf.be

Merci Vlaanderen!

Maar ook omgekeerd willen EcoWerf en de afvalmedewerkers jou bedanken. Een welgemeende 'merci' voor al het respect dat jullie de voorbije jaren toonden. Dat doet immers deugd! Samen zorgen we voor een warm en sociaal Vlaanderen, waar afval opnieuw materiaal wordt.
De inwoners van de EcoWerf-regio mogen zich zelfs sorteerkampioen van Vlaanderen - en ver daarbuiten - noemen: met 92 kg restafval per persoon scoorden ze in 2018 veel beter dan het Vlaamse gemiddelde van 145 kg per persoon. Van de 400 kg afval die EcoWerf gemiddeld inzamelde per inwoner was 74% bestemd voor hergebruik, compostering of recyclage.
Een mooi cijfer dat het resultaat is van de samenwerking tussen EcoWerf, haar gemeenten en steden en jij als inwoner.

De Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter is een initiatief van Interafval, VVSG, OVAM, Fost Plus, EcoWerf en alle andere Vlaamse afvalintercommunales.