Nacht van de duisternis op zaterdag 10 oktober

Op 10 oktober vieren we de 25ste editie van Nacht van de Duisternis. Die avond wordt het vroeger donker in Hoegaarden want dan doven verschillende gemeenten, waaronder Hoegaarden, een groot deel van de openbare verlichting voor een avond (19 tot 23u) en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere zaterdagavond.

Met deze jaarlijkse campagne zet Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (Vereniging voor Sterrenkunde) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Constante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt, verlichting richting de hemel, etc. met als gevolg onnodige energieverspilling en excessieve nachtelijke verlichting. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.

Doof thuis de lichten en maak een leuke nachtuitstap met je sociale bubbel (kaarsjes en fakkels zijn toegestaan!). Stippel een leuke route uit, ga op stap en ontdek dat de wereld der donker veel verassingen in petto heeft. Herken je de grote beer? Herken je andere sterrenbeelden? Kan jij vleermuizen, nachtvlinders of uilen spotten?