Update coronamaatregelen – veiligheidsraad 23/09/2020

 

De Nationale Veiligheidsraad heeft een nieuwe fase in de bestrijding van het coronavirus aangekondigd. In deze fase van 'risicobeheer en responsabilisering' zijn volgende richtlijnen van kracht: 

De 6 gouden regels blijven centraal staan.
1. Respecteer de hygiëneregels: was of ontsmet regelmatig de handen
2. Doe je activiteiten liefst buiten
3. Denk aan kwetsbare mensen
4. Hou afstand (1,5m)
5. Beperk je nauwe contacten
6. Volg de regels over bijeenkomsten
Nauwe sociale contacten worden individueel beperkt tot maximum 5 personen. Dit wil zeggen personen met wie je fysiek contact hebt (knuffelen, zoen geven, ...). In tegenstelling tot vroeger is dit nu individueel, dus per persoon en niet per gezin. We spreken dus niet meer van een bubbel van 5. 

Wat de andere sociale contacten betreft, mogen mensen iedereen zien die ze willen zien, op voorwaarde dat ze altijd afstand houden en, als dat niet mogelijk is, een mondmasker dragen. Privé mag je met niet meer dan 10 personen samenkomen, zowel binnen als buiten.

Voor professioneel georganiseerde evenementen is er geen limiet meer op het aantal gasten. De regels van de horeca moeten gevolgd worden. Dansen is nog steeds niet toegelaten. Voor het aantal personen per tafel blijft de limiet van 10 gelden.

Voor evenementen met publiek blijven de bestaande regels van toepassing tot de protocollen zijn aangepast. Binnen maximaal 200 personen - buiten maximaal 400 personen (à rato van de beschikbare oppervlakte).

Mondmaskers blijven verplicht binnen in openbare ruimten en op specifieke overdekte plaatsen zoals  op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen. Buiten geldt de mondmaskerplicht vanaf 01/10 enkel op plaatsen waar de afstand niet bewaard kan worden en waar het lokaal bestuur het oplegt.

In Hoegaarden is het nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen op de markt en in de schoolomgevingen.

Wat winkelen betreft, daar is er geen beperking meer qua aantal personen (altijd op veilige afstand) en qua tijd. Op de werkvloer wordt telewerken nog steeds aanbevolen als dat mogelijk is.

Wat reizen betreft:
• Vanaf vrijdag 25/9 zal het sterk afgeraden worden om naar een rode zone te gaan, maar dit zal niet langer verboden zijn.
• Reizigers die terugkeren uit een rode zone, zullen zich meteen na hun terugkeer moeten laten testen en eventueel in quarantaine moeten.
• Bij de terugkeer uit een oranje zone is een test niet langer aanbevolen.

Voor de tracing wordt op 30 september de mobiele applicatie Coronalert gelanceerd. Meer informatie volgt later.

De quarantaine wordt vanaf 1/10 verkort en vereenvoudigd:
• Een zieke persoon met symptomen moet zich onmiddellijk 7 dagen isoleren en contact opnemen met zijn huisarts om zich zo snel mogelijk te laten testen. Als de test positief is, blijft de persoon in quarantaine. Bij een negatieve test mag hij uit quarantaine zodra zijn klinische situatie dat toelaat.
• Asymptomatische personen die nauw contact hebben gehad met iemand die positief heeft getest, moeten, zodra ze dit vernemen of worden gecontacteerd via de contacttracing, onmiddellijk 7 dagen in quarantaine gaan. Dit is: 7 dagen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met de besmette persoon. Op de 5e dag moet de persoon zich laten testen. Als de test positief is, wordt de quarantaine met nog eens 7 dagen verlengd. Bij een negatieve test stopt de quarantaine na de 7e dag.

Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Meertalige informatie:  

 

NIEUW ! Burgemeestersbesluit verbod op douchen in gemeentelijke sportinfrastructuur