Maandag 11 november 2019: einde WO I

1918 - 2018: 100 jaar geleden kwam er een einde aan de “Groote Oorlog”.

1918 - 2018: 100 jaar geleden kwam er een einde aan de “Groote Oorlog”.
Op 11 november 1918 om 5u 's morgens werd in een treinwagon bij Compiègne (ten noord-oosten van Parijs) de wapenstilstand onder-tekend. Het echte einde van de eerste wereld-oorlog kwam met de Vrede van Versailles in 1919.

De gemeente Hoegaarden wil dit samen met u plechtig herdenken.

Verloop van de herdenking - maandag 11 november 2019 
10u:  Huldigingen in Outgaarden, Hoksem en Meldert
10u30: Eucharistieviering in de Sint-Gorgoniuskerk
11u15: Hulde aan oorlogsmonument naast gemeentehuis en vredessporen met bezinningsmoment 'last post'.
11u45: drink in het gemeentehuis

 

Een spoor van bezinning trekt van het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis langs het grafmonument naast de kerk en de vredesbank via de vredesboom richting kerkhof. Langs al deze plaatsen werden siergrassen geplant, opgefleurd met de keramieken klaprozen gemaakt door de leerlingen van de derde graad van onze Hoegaardse scholen.

Onze gemeente heeft in 2018 verschillende subsidies ontvangen voor de herdenking van het einde van WO I. Met de subsidie voor onderhoud van klein historisch erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant zijn de oorlogsmonumenten in Hoksem, Meldert en Outgaarden opgeknapt. Het mausoleum naast de Sint-Gorgoniuskerk, is opgekuist en opgevoegd, en voorzien van een nieuw glasraam in vredethema.
Er worden ook 2 nieuwe herdenkingsplaten voor belangrijke monumenten geplaatst:
- Slag Getelinie (Getebrug Hoegaarden)
- Crash Chadwick (veld Meldert)

Deze en andere vredessporen werden gefinancierd met steun van LEADER, het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Vlaams-Brabant.