Zaterdag 12 oktober gaat het licht uit in Hoegaarden

Want dan vieren we de 24ste editie van Nacht van de Duisternis. Deze avond wordt het vroeger donker in Hoegaarden want dan doven verschillende gemeenten, waaronder Hoegaarden, een groot deel van de openbare verlichting voor een avond (19 tot 23u) en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht.

Met deze jaarlijkse campagne zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Contante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt, verlichting richting de hemel, etc. met als gevolg onnodige energieverspilling en excessieve nachtelijke verlichting. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.

Doof thuis de lichten en maak met buurtbewoners, vrienden en familie in plaats van een daguitstap, een nachtuitstap (kaarsjes en fakkels zijn toegestaan!). Stippel een leuke route uit, ga op stap en ontdek dat de wereld der donker veel verassingen in petto heeft. Herken je de grote beer? Herken je andere sterrenbeelden? Kan jij vleermuizen, nachtvlinders of uilen spotten?

Of neem deel aan de nachtwandeling van VVSG-Capella, de sterrenkundige vereniging Hoegaarden en Natuurpunt. Afspraak op 12 oktober 2019 om 20u aan de kiosk op het gemeenteplein van Hoegaarden voor een drie kilometer lange nachtwandeling langsheen de donkere wegen van Hoegaarden met bestemming de Marollenkapel te Hauthem. Daar kan je door de opgestelde telescopen naar sterren, planeten, de maan en andere objecten aan de hemel kijken en tegen zeer democratische prijzen van een drankje en een hapje genieten.