Open Monumentendag: zondag 9 september

Pelgrim voor één dag - Compostelawandelen in Hoegaarden

Elk jaar passeren tientallen Compostelagangers in Hoegaarden op weg naar hun einddoel in Spanje. Uitzonderlijk voor onze gemeente is dat er hier 2 Compostelaroutes bij elkaar komen, namelijk de Via Brabantia en de Via Monastica.

Zondag 9 september 2018

Open Monumentendag 2018 heeft dit jaar als thema 'Europa'. Op 9 september willen we in Hoegaarden onze eigen Compostela wandellus lanceren en instappen.

Wie die dag in groep wil stappen, start om 9u aan de kerk van Hoegaarden, ongeveer op het kruispunt van de 2 Via's. Individuele stappers kunnen vertrekken tussen 9 en 10u. Straffe stappers doen elke deelgemeente aan, langs Hoegaardse kerken en kapellen. De lus gaat van Hoegaarden naar Outgaarden over Rommersom, Hauthem, Hoksem, Meldert, Hoegaarden. In totaal ongeveer 22 km. Wie zo ver niet kan stappen, kan Hauthem, Hoksem en Meldert overslaan en doet een kleine 10 km.
Alle kerken en veel kapellen die je onderweg tegenkomt, zijn beschermd als monument en zijn die dag open.

Stempelkaart
Net als een echte Compostela-pelgrim krijgt elke deelnemer bij de start een stempelkaart en kan in de kerken een stempeltje laten zetten.
Stappers wiens kaart vol is (elke stempelplaats bezocht) krijgen bij aankomst in Hoegaarden een toepasselijke bladwijzer.

Ga of kan je niet mee stappen?

Bezoek dan tussen 9u30 en 15u gewoon al de deelnemende kerken en kapellen, stuk voor stuk parels van onroerend erfgoed:
- Sint-Katharinakapel Hauthem
- Sint-Gorgoniuskerk (open tot 17u)
- Kapel van O.L.V. Bijstand Outgaarden/Zetrud
- Sint-Niklaaskerk Outgaarden
- Sint-Servatiuskapel Rommersom
- Sint-Rochuskapel
- Marollenkapel Hauthem
- Ermelindiskerk en Ermelindiskapel Meldert

Oproep voor foto's en getuigenissen

Wij zijn op zoek naar foto's van Hoegaardiers die deze tocht of een deel van deze tocht reeds hebben gedaan, of foto's van passanten op weg naar Compostela. Het fotomateriaal mag doorgemaild worden aan dienst Erfgoed.
Ben je bereid om je Compostela-ervaring bondig te delen op een invuldocument ? Laat het weten aan dienst Erfgoed. Wij bezorgen je het document voor je getuigenis. Foto's en getuigenissen worden opgehangen in de Sint-Gorgoniuskerk.
Mail dienst Erfgoed: linda.cornu@gemhoegaarden.be

Tot 9 september!

Al stappend beleef je
Open Monumentendag in het veelvoud.