Breng je pesticiden gratis naar het recyclagepark

Van zaterdag 21 april 2018 tot en met zaterdag 28 april 2018 zetten we pesticiden buitenspel. Breng je (restjes) pesticiden binnen in het EcoWerf-recyclagepark en ga voortaan je tuin, terras of oprit te lijf met gezonde en goedwerkende alternatieven!

Planten in de voegen van het terras of op het voetpad? We grijpen gemakshalve naar pesticiden. Die werken meestal 'goed' maar zijn vaak schadelijk voor mens en milieu op korte én lange termijn. Ze spoelen met het regenwater mee naar de riolen en komen in onze waterlopen terecht. Of ze dringen in de bodem en tasten het grondwater aan. Pesticiden bedreigen zo de watervoorraden en dus ook het water waaruit drinkwater gemaakt wordt.

Een tuin onderhouden zonder pesticiden, kruiden bannen van de stoep, een terras schoonmaken zonder chemische middelen, slakken verjagen op een milieuvriendelijke manier: het is perfect mogelijk.
De natuur zijn gang laten gaan in een deeltje van je tuin, de juiste plant op de juiste plaats en gebruik van  alternatieve bestrijdingsvormen zoals bijvoorbeeld borstelen of branden zijn enkele vuistregels om je tuin 'zonder' gezond te houden. Daarom: maak er eens en voor altijd komaf mee! Breng je laatste restjes binnen en doe het vanaf nu op een betere manier.

Ja, het kan zonder!
53% van alle Vlamingen gebruikt geen pesticiden meer. Toch zijn de meeste tuinen en opritten best proper, vind je niet? Ook gemeente Hoegaarden heeft het voortouw genomen en gebruikt geen pesticiden meer om de stoepen en plantvakken onkruidvrij te houden.

Haal die pesticiden van het rek en breng ze binnen in je recyclagepark van 21 tot en met 28 april 2018. In ruil krijg je een voegenborstel van de Vlaamse Milieumaatschappij* of een andere attentie.

Pesticiden zijn klein gevaarlijk afval en kan je het hele jaar door gratis afgeven in het recyclagepark. Openingstijden van het recyclagepark vind je op de afvalkalender, www.ecowerf.be of de app Recycle!

Bereid je nu al voor op de lente en bekijk al onze milieuvriendelijke tips en tricks op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin en www.zonderisgezonder.be.

* Zolang de voorraad strekt

 

Het containerpark in Hoegaarden is open op zaterdag van 9 tot 16u.