Vernieuwing fietsnetwerk Vlaams-Brabant

Tegen de zomer van volgend jaar zal Toerisme Vlaams-Brabant het fietsnetwerk vernieuwen. De grootste vernieuwing en aanpassingen gebeuren in het Hageland en Leuven, op de rest van het netwerk (in de Groene Gordel) zijn de wijzigingen beperkt.

Wat verandert er tegen juni 2018?
1. Er komen extra trajecten en knooppunten bij: het fietsnetwerk zal over de provinciegrens naadloos aansluiten op de fietsknooppunten in de provincies Waals-Brabant en Luik. Bij deze uitbreiding is het fietsnetwerk in het oostelijk deel van de provincie (het Hageland en Leuven) grondig gescreend op veiligheid, fietscomfort en beleving. Dat heeft maar liefst 150 km nieuwe en 55 km verbeterde trajecten als resultaat.
2. De thematische fietslussen in het Hageland en Leuven worden opgenomen worden in het knooppuntennetwerk en de aparte zeshoekige wit-rode bewegwijzering zal verdwijnen.
3. De bewegwijzering in het Hageland heeft zijn beste tijd gehad en wordt volledig vernieuwd. Van januari tot mei 2018 worden alle borden systematisch vervangen en de nieuwe trajecten bewegwijzerd.
4. De fietskaart Vlaams-Brabant wordt volledig vernieuwd en is beschikbaar tegen april 2018.

Wat zijn de gevolgen voor de fietser?
- Tot en met eind 2017 kan er in Vlaams-Brabant overal zonder hinder op het netwerk worden gefietst met de fietskaart of een online routeplanner.
- Vanaf januari tot mei 2018 wordt de bewegwijzering vervangen in het oostelijk deel van de provincie (Hageland en Leuven), worden de trajectwijzigingen doorgevoerd en komen de nieuwe trajecten en knooppunten erbij. Het zal gedurende deze periode niet mogelijk zijn om te fietsen via het knooppuntennetwerk. Hoegaarden valt voor deze werken in fase 2, dat betekent dat de werken tussen 20 februari en 10 april in Hoegaarden zullen worden uitgevoerd.
- In het centrum en het westelijk deel van de provincie (Groene Gordel) kan je in de volledige periode blijven fietsen. De aanpassingen in dit deel van het netwerk zorgen voor beperkte hinder.
- In juni 2018 zijn de laatste werken achter de rug en zal het fietsknooppuntennetwerk Vlaams-Brabant opnieuw befietsbaar zijn.

Voor meer info over de vernieuwing van het fietsnetwerk kan je terecht op de website van Toerisme Vlaams-Brabant: www.toerismevlaamsbrabant.be/pagina/werken-fietsnetwerk .