Plaatsing camera's automatische nummerplaatherkenning

 

Deze week werden er in de politiezone Tienen-Hoegaarden drie camera's voor automatische nummerplaatherkenning geplaatst. De camera's maken deel uit van een groter netwerk en zullen ingezet worden bij politionele onderzoeken.

Op 25 maart van dit jaar ondertekenden de politiezones Tienen-Hoegaarden, LAN, Brabant Wallon Est en Hesbaye Ouest een intentieverklaring om samen een netwerk van ANPR-camera's uit te bouwen. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. De camera's registreren alle voertuigen die passeren: ze nemen er een foto van en lezen de nummerplaat in. Op die manier kunnen ze een hulpmiddel zijn bij politionele onderzoeken naar allerhande feiten, waaronder verkeersongevallen met vluchtmisdrijf.

Elk van de voornoemde politiezones engageerde zich tot de aankoop en installatie van meerdere ANPR-camera's op haar grondgebied als onderdeel van één en hetzelfde netwerk. In de zone Tienen-Hoegaarden worden er deze week alvast drie toestellen geplaatst: in Altenaken ter hoogte van de rotonde met de brouwersketel, op de Leuvenselaan ter hoogte van de grens met Roosbeek en op de Sint-Truidensesteenweg in de omgeving van het kruispunt met de Putstraat. Nog voor het jaareinde zullen er ook camera's geïnstalleerd worden op de Invalsweg ter hoogte van de Gallicstraat, en dat in beide richtingen.

De ANPR-camera's vallen onder toepassing van de camerawet en dienen aangemeld te worden bij de privacycommissie. De geregistreerde gegevens mogen enkel geconsulteerd worden in het kader van gerechtelijke onderzoeken en niet om zomaar na te gaan wie op welk punt voorbijgereden komt.