Opgelet: buxusmot vreet in recordtempo buxussen kaal.

De opmars van de buxusmot zet zich in Vlaanderen in een razendsnel tempo voort en de komende jaren zal het alleen maar erger worden.
De buxusmot is een mooie nachtvlinder maar de mot legt haar eitjes onder het blad van buxusplanten. De rupsen vreten de plant kaal en de buxus heeft geen kans om zich te herstellen omdat er meerdere generaties per jaar mogelijk zijn. Hij werd per ongeluk vanuit Azië ingevoerd en is nu in diverse landen een plaag geworden.  Sinds 2010 komt hij ook in Vlaanderen voor verspreidt zich ieder jaar verder.

Bestrijden of  onze buxussen vervangen?

Er zijn verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden: van het manueel verwijderen van de rupsen, het plaatsen van feromoonvallen of het gebruik van biologische middelen tot uiteindelijk het gebruik van chemische middelen. Naast het feit dat hierbij ook andere organismen kunnen getroffen worden, blijft het een intensieve, dure maar vooral weinig duurzame oplossing.
Zouden we niet beter de aantasting van onze buxussen zien als aanleiding om deze te vervangen door andere planten zoals bijvoorbeeld de Japanse hulst (Ilex crenata)? Deze plant lijkt als twee druppels water op buxus en geeft dus hetzelfde tuinbeeld, maar wordt niet geplaagd door de buxusmot of andere ziekten en plagen waar buxus gevoelig voor is.

Misschien kunnen we zelfs nog een stapje verdergaan en kiezen voor een gevarieerde beplanting. Elke plant die massaal wordt aangeplant in tuinen krijgt vroeg of laat te maken met lastige plagen. Door wat meer variatie in je beplanting te brengen help je voorkomen dat er plagen kunnen uitbreken. Als er zich al een lastig insect of een vervelende schimmel voordoet dan is de impact ook minder groot. Die kan namelijk niet al je planten aantasten omdat er zoveel verschillende soorten zijn.

 

Wat met de palmprecessie?

Onze Hoegaardse palmprocessie is belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. De buxus die in onze processie gebruikt wordt, kwam er in de plaats van de echte palmtakken die 2000 jaar geleden werden gebruikt. In de palmprocessie kunnen dus net zo goed takken van de Ilex crenata als van de buxus gebruikt worden.