Thermografische luchtfoto

Dakenscan: wat vliegt er door mijn dak?

Tijdens de nacht van 7 en 8 februari 2018 vloog een vliegtuig over Hoegaarden en maakte opnames met een warmtecamera. Op deze warmtefoto kan je zien hoeveel warmte via de daken van de huizen verloren gaat. Dit warmteverlies is een indicatie voor de mate waarin je dak geïsoleerd is. Je dak isoleren verhoogt het comfort van je woning en kan voor een flinke besparing op je energiefactuur zorgen. Bovendien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo draag ook jij je steentje bij om de klimaatverandering tegen te gaan.

Thermografische kaart te consulteren via deze link

Het warmteverlies wordt weergegeven in 6 kleuren. Aan de hand van de kleurencode kan je in een eerste oogopslag zien of jouw dak slecht, matig of goed geïsoleerd is.
Het toekennen van de kleurencode is geen exacte wetenschap. Om de juiste kleur en de juiste interpretatie te kunnen geven aan een dak zijn er heel wat factoren waarmee rekening moet gehouden worden. In een aantal situaties zal de foto geen correcte indicatie geven van de isolatietoestand van het dak bv. bij gebruik van bepaalde materialen als dakbedekking, de aanwezigheid van zonnepanelen of een groendak, een dakraam, ....

Algemeen mag je ervan uit gaan dat hoe roder een dak is, des te meer warmte er verloren gaat.

Advies over je eigen dak?
Hoe roder je dak op de kaart wordt weergegeven, hoe meer warmte er verloren gaat. In een aantal situaties zal de foto geen correcte indicatie geven van de isolatie van je dak, bijvoorbeeld bij het gebruik van bepaalde materialen als dakbedekking of de aanwezigheid van zonnepanelen. Hier een overzicht van veel gestelde vragen en wat nuttige tips over de dakenscan.

Benieuwd naar het warmteverlies van je dak? Via de dakenscan kan je zien of er veel of weinig warmte ontsnapt langs uw dak.

Nadat je jouw adres hebt ingegeven in de zoekfunctie, verschijnt jouw woning centraal op het scherm.

Indien je niet wenst dat de gegevens over jouw woning zichtbaar zijn op de thermografische luchtfoto, vragen wij dit uitdrukkelijk te melden bij de dienst Beter Wonen aan de Gete, 011/69 05 45 of verna.vanwolleghem@beterwonenaandegete.be. Dit kan maximum 30 dagen duren voordat deze gewist zijn.

We helpen je graag de warmtefoto te interpreteren, kom daarvoor langs bij de dienst Beter Wonen aan de Gete, elke dinsdag- en vrijdagvoormiddag van 9 tot 12u in het gemeentehuis. Daarenboven geven de medewerkers je advies over welke werken je kan uitvoeren aan je dak en hebben ze alle informatie over bestaande premies.

Burgemeesterconvenant

Door het ondertekenen van het Burgemeesterconvenant heeft onze gemeente het engagement genomen om haar steentje bij te dragen tot het terugdringen van de CO2-uitstoot in onze atmosfeer. Er werd een klimaatactieplan opgesteld om deze doelstelling te bereiken. Een belangrijke hoeveelheid CO2 komt door het verlies van energie door daken en ramen.

Meer info over het Burgemeestersconvenant op www.burgemeestersconvenant.eu
Meer info over het Klimaatactieplan vind je hier. (link naar pdf klimaatactieplan)